У Любомлі виставка робіт відомого фотокореспондента газети «Волинь-нова»

07 Квітня 2017, 16:54
2742

Велелюдно було 5 квітня у Любомльському краєзнавчому музеї. Працівники різних сфер, журналісти, родичі, односельчани та й просто любителі прекрасного зібралися на відкриття виставки фотокореспондента газети «Волинь-нова», нашого земляка Миколи Зінчука з нагоди його 70-ліття.

Народився Микола Микитович Зінчук 17 жовтня 1946 року в селі Куснище. Перші кроки у фотожурналістику зробив ще школярем, надсилаючи свої знімки у редакцію районної газети «Радянське життя» (нині «Наше життя») та до обласних видань. У 1969-ому році його запросили на посаду фотокореспондента обласної молодіжної газети «Молодий ленінець». З 1970-го року і до останніх днів свого життя він трудився на цій посаді у газеті «Радянська Волинь» (нині «Волинь-нова»).

Він учасник багатьох виставок, у тому числі й міжнародних, член Національної спілки журналістів України. Його можна назвати фотолітописцем Волині. На світлинах майстра задокументована тридцятилітня історія свого краю. Це – політичні події і щоденне життя.


Героями знімків Миколи Микитовича є артисти і президенти, видатні політики і прості сільські жителі, діти і тварини. Однією з найулюбленіших його тем була природа та архітектура краю.


Микола Зінчук не мав спеціальної освіти, він набирався досвіду від колег, досконало опрацьовував професійні видання, брав участь в обговоренні фотовиставок. Йому було притаманне особливе журналістське чуття новизни теми, цікавого факту, неординарного людського характеру.



Фотовиставка «На старих фотографіях всі молоді…» підготовлена працівниками Любомльського краєзнавчого музею спільно з газетою «Волинь-нова». Відкрив захід директор музею Олександр Остап’юк, який висвітлив його мету і розповів, що особисто познайомився з Миколою Зінчуком на початках своєї трудової діяльності, коли ще той працював у районній газеті.


Теплими словами про фотомайстра відгукнулася колега, заслужений журналіст України Валентина Штинько. Вона поділилася спогадами про нашого земляка не лише як про сумлінного працівника, а й як про щиру, відповідальну і надзвичайно людяну особистість.


«Він дуже любив людей. У цьому ми переконалися, ще раз дивлячись його старі плівки зі світлинами. Фотографуючи людей, він робив по кілька знімків, а потім кожному, хто був на них, віддавав по екземпляру».


Поетеса розповіла про ідею створення виставки, про копітку працю, яку провів Волинський краєзнавчий музей, щоб систематизувати наявні матеріали. Зазначила, що представлені тільки чорно-білі світлини, бо кольорові родичі забрали з собою, переїхавши після смерті Миколи у Київ.


Кілька слів про «майстра фотоспалаху» сказав керуючий справами райради Олексій Хом’як.


Хороші слова про митця звучали з вуст голови Куснищанської сільської ради Петра Курана і вчителя історії, місцевого краєзнавця, який написав історію свого села Василя Загури.

Долучилися до слова односельчани та родичі Миколи Зінчука, які знали його і те, як він любив свою справу.



Виставка діятиме протягом трьох тижнів.

Ірина МАЇЛО

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром