Чи потрібен перевізникам платний паркінг поблизу «Ягодина»?

09 Липня 2020, 16:58
Чи потрібен перевізникам платний паркінг поблизу «Ягодина»? 4563 Джерело: Волинська ОДА
Чи потрібен перевізникам платний паркінг поблизу «Ягодина»?

У цьому питанні намагались розібратись на своєму засіданні члени постійної комісії з питань промисловості, транспорту, зв’язку, ПЕК, архітектури, будівництва та ЖКГ Волинської обласної ради.

Депутати розглянули звернення Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України, у якому висловлене занепокоєння щодо ймовірності відкриття нового платного паркінгу перед міжнародним пунктом пропуску «Ягодин». Про це повідомляють на сайті Волинської облради.

Присутній на комісії представник Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Віталій Зосимчук розповів, що це питання взялись нині активно лобіювати власники приватної структури «Комплекс «Ягодин», які водночас керують тутешнім митним терміналом. Він переконаний, що платний паркінг наразі є не на часі. Мовляв, у нинішніх економічних умовах, коли показники експорту та імпорту в державі стрімко падають, це стане непосильною ношею, яка ляже на плечі перевізників.

«Більше того, туди будуть змушені заїжджати не лише українські, а й іноземні перевізники. Ми спілкувались з поляками, вони пообіцяли відповісти українській стороні тим самим. Наприклад у Краківці є дві парковки, які працюють на безоплатній основі. Ми за те, щоб і у нас все було добровільно, а не так, як на сьогоднішній день відбувається. Там уже починають облаштовувати турникети та змінювати дорожні знаки для примусового заїзду в термінал. Якщо ситуація не зміниться перевізники застерегли, що будуть їхати через інші пункти пропуску, а на Ягодинській митниці проводитимуть акції протесту», – заявив він.

Читайте також: На «Ягодині» хочуть запустити в роботу додаткові термінали на експорт та імпорт

Інтереси Асоціації міжнародних автомобільних перевізників відстоює й депутат обласної ради Віктор Козак, який уже багато років має членство у ній. Він розповідає, що Асоціація налічує понад 3,5 тисячі перевізників у яких працює близько 50 тисяч людей.

«Ці послуги мають надаватися тим кому вони потрібні, а вони хочуть їх надавати примусово, не запитавши перевізників чи вони мають таку потребу чи ні. Більше того, за це вони мають намір брати чималі кошти. Термінал не вирішує проблеми черг на кордоні, адже може вмістити лише 200 автомобілів, а черга стоїть деколи у 500-700 машин. Міжнародним перевізникам взагалі не потрібен той термінал. Пропускна спроможність митниці все одно обмежена, як з польського так і з українського боку, хоча варто визнати, що наші митники працюють оперативніше», – сказав він. 

Перший заступник начальника Волинської митниці Державної митної служби України Микола Криворучко погоджується із депутатом у тому, що робота терміналу не впливає на пропускну спроможність митниці. Він також наголошує, що вони не мають жодного впливу на добровільний чи примусовий заїзд вантажних автомобілів на термінал. Це питання митник пропонує обом сторонам вирішувати за столом переговорів.

«Тільки діалог перевізників із власниками терміналу може сьогодні призвести до позитивного вирішення цього питання, коли будуть задоволені усі. Вводити кабальні умови для перевізників – це не припустимо», –– зауважив він.

Депутат обласної ради Олексій Панасюк підтримує позицію колеги Віктора Козака, він виступає за те, щоб усе відбувалось добровільно.

«Ніхто не має права заставляти перевізників заїжджати примусово до себе. Вони не мають права створювати такі умови, коли водії не зможуть проїхати повз, не заїхавши на платний паркінг», – наголосив він.

Олексій Панасюк також поцікавився у першого заступника начальника Волинської митниці Миколи Криворучка причинами виникнення кілометрових черг по обидва боки кордону. Митник пояснив, що на це впливає низка факторів.

«Поляки за добу оформляють 300 автомобілів, ми оформляємо до 800 автомобілів. На це впливає ряд факторів. У наших польських колег дещо складніша процедура митного оформлення, яка займає більше часу. Ми ж намагаємось виконувати усі митні процедури якомога швидше, але черги все ж виникають. Це ми також пояснюємо із відсутністю дозволів для міжнародних перевезень, які видаються Держслужбою України з безпеки на транспорті, хаотично і в обмеженій кількості», – розповів він.  

У результаті дискусії депутати підтримали пропозицію Віктора Козака, аби профільна комісія виступила ініціатором написання Звернення до Міністерства інфраструктури України, Міністерства внутрішніх справ України, а також до народних депутатів України від Волині щодо врегулювання ситуації, яка склалась на терміналі міжнародного пункту пропуску «Ягодин», яке в результаті буде винесене на розгляд чергової сесії обласної ради.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром