Поліцейський зі Згоран пішов стежиною батька

04 Липня 2020, 20:27
Василь Стрільчук 3862
Василь Стрільчук

У кожній галузі можна знайти безліч династій, коли діти обирають професію, в якій багато років працювали їхні батьки. Не є винятком і правоохоронна сфера.

Працівник Любомльського відділу, капітан поліції Василь Стрільчук – один з тих, кого до життєвого вибору підштовхнув приклад батька Івана Васильовича, який віддав чверть віку службі в органах внутрішніх справ і значну частину цього часового проміжку працював дільничним інспектором у Згоранах. Про це пише Наше життя.

Тож коли десять років тому настала пора визначатися з професією,  чоловік вирішив пов’язати себе з роботою у міліції – тоді вона ще так називалася. Батько, щоправда, відмовляв, говорив, навіщо воно, це важка робота. Василь відповідав: «Ну ти ж працював багато років, то чому я не впораюся?».

«Шкода, що тата вже немає на цьому світі, часом так не вистачає його мудрої поради…», – говорить поліцейський.

Для здобуття освіти Василь Стрільчук обрав Одеський державний університет внутрішніх справ, який закінчив у 2015 році. На перших порах працював дільничним у Нововолинську, а  з 2016-го очолив сектор моніторингу Любомльського відділу поліції.

«Це новий підрозділ, який у структурі поліції з’явився у процесі нещодавнього реформування, – розповідає правоохоронець. – Основна його місія – контроль за станом оперативного  реагування нарядів поліції, організація роботи відділу за напрямками виконавської, обліково-реєстраційної дисципліни, мобілізаційної та бойової готовності тощо».

Читайте також: Безпека людей на Любомльщині – у руках поліцейських офіцерів громад 

 Цікаво, що працівники сектора в рамках перевірки мають право зателефонувати на лінію «102», повідомити про подію, що буцімто мала місце і разом з тим перевіряти, як наряд реагує. При цьому поліцейські, які виїжджають за викликом не знають, що це перевірка.

«А ми водночас перевіряємо, чи своєчасно наряд прибув, чи у спецзасобах, потрібних для тої чи іншої ситуації, як він працює на місці події, чи володіють правоохоронці інформацією щодо неї і т.д,  далі веде розповідь співрозмовник.  Такі перевірки проводяться регулярно. Мета  забезпечувати якісне оперативне реагування на виклики, відтак, якщо наряд провалить перевірку, це може потім вилитися як у дисциплінарні санкції (зауваження, догана), так і в матеріальні (позбавлення премії). Зрозуміло, що не менш жорсткими будуть санкції, якщо недоліки у роботі виникатимуть не під час «навчальної тривоги», а в реальній ситуації».

Звісно ж, на кожного з нас робота накладає певний відбиток, а у правоохоронній сфері й поготів. Василь Стрільчук зізнається, що у колі сім’ї про роботу старається не говорити, каже, слід вміти розмежовувати. Знаючи, що у нашого співрозмовника є син, цікавимося, як відреагував би, коли б він теж надумав присвятити себе службі у поліції, пішовши стопами діда й батька.

«Думаю, перечити не став би, – відповідає. –  Вважаю, що завдання батьків – допомогти дитині здобути освіту, а ким саме бути  –вирішувати їй. Відтак, підтримаю будь-який вибір».

Робота роботою, але у більшості з нас є заняття для душі, якому приділяємо вільний час. Варто зазначити, що поза професійною діяльністю герой цієї публікації — активний спортсмен. Відколи себе пам’ятає, завжди ганяв м’яча. Нині ж є одним із гравців атаки згоранського СК «Літос».  Неодноразово грав і за команду Любомльського відділу поліції, разом із колегою та земляком Ігорем Мелюхом виступав у складі збірної обласного поліцейського управління і був чемпіоном серед команд правоохоронних структур. Свого часу займався бойовими видами спорту: з п’яти років відвідував секцію дзюдо, яка колись діяла при Згоранській спортшколі, в університеті теж приділяв увагу дзюдо, самбо, виступав на чемпіонатах України. Двічі був чемпіоном Одещини по самбо серед правоохоронців. Також у вільний час полюбляє риболовлю, полювання, збирання грибів. Одним словом, прихильник активного відпочинку.

Микола СЕРГІЄНКО.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024