На виставці робіт уродженця Любомля Миколи Троха презентували монографію Валерія Сахарука

03 Липня 2020, 17:53
3503

Спеціально для випуску книги «Микола Трох. Enfant Terrible української фотографії» її автор, уродженець села Вишнів Любомльського району Валерій Сахарук презентував проєкт «Порнографічний цикл» Миколи Троха.

Про це повідомляють на сторінці Stedley Art Foundation у фейсбуці.

Виставка робіт уродженця Любомля, відомого українського фотографа, фотохудожника Миколи Троха (Трохимчука) та презентація монографії про його життя в авторстві мистецтвознавця Валерія Сахарука відбулися в Києві у червні.

На виставці представили реконструкцію триптихи «Порнографія як дзеркало нашого життя» 1995 року а також твори зі знакової фотосерії дев'яностих років «Школярки», «XYZ», «Садомазо». На цих фото від Миколи Троха розкривається тема табу в українському мистецтві.

Як пише Валерій Сахарук у своїй книзі:

«Дискусія про визначення межі, де закінчується мистецтво і починається порнографія, розгорілася на тлі заборони посмертної виставки американського фотографа Роберта Мапплторпа, одразу торкаючись категорії свободи як фундаментального привілею художника. Цензура навіть не пропустила обкладинку «Interview» Енді Уорхола з зображенням Мадонни - контроверсійний фрагмент фото заклеїли червоним прямокутником.

Читайте також: Науковці з Києва хочуть видати монографію, присвячену життю уродженця Любомля Миколи Троха

Своєрідною відповіддю на ці події стали слова Люсі Ліппард, опубліковані у 1990 році у грудневому випуску «Art in America»: «Найкраще мистецтво створюється сьогодні людьми, які чинять опір системі». За два роки до цього американський художник Річард Принс порівняв життя в Сполучених Штатах з сексом, написав: «Секс. Багато сексу. Все схоже на секс. Все звучить як секс».

Своїм «Порнографічним циклом» Микола Трох поставив діагноз українському суспільству – наскільки гострим буде перехід цієї хвороби він згодом переконався на власному досвіді».

Читайте також: Кращого фотографа України не визнали на його батьківщині – в Любомлі












 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024