У музеї відкрили виставку робіт фотомитця, не признаного на Любомльщині, але знаного у світі

15 Березня 2017, 11:36
1957

У вівторок, 14 березня, в Любомльському краєзнавчому музеї відкрили виставку земляка, незвичайної особистості та самобутнього фотомитця, похованого в Любомлі, Миколи Трохимчука (Троха).

Про це написала Юлія Хвас у групі Любомльський край.

«Не пізнаний, незбагненний, не признаний на малій Батьківщині, але знаний у світі» – такий напис на могилі фотомитця.


Його роботи подекуди викликають внутрішній дискомфорт, але сповнені життєвої правди. Вони шокують відвертими деталями, вражають глибиною філософської думки, демонструють масштабність мислення багатовимірного фотохудожника Миколи Троха.


Ось слова із його творчого маніфесту: «Анатомуючи в деяких своїх роботах насильство, агресію, жорстокість, я не звеличую, а викриваю їх. Так, я прагну викликати у глядача відразу до того, що здається мені в житті мерзенним, вульгарним. Мій метод можна було б визначити як ствердження норми, краси, гуманності від зворотнього».


На відкритті виставки із яскравими спогадами виступив його близький товариш з Києва Петро Маркман, архітектор, лауреат Державної премії України в галузі архітектури, віце-президент Національної Спілки архітекторів України, керівник Всеукраїнського благодійного фонду імені Миколи Троха.



Він зазначив, що Микола Трох мав дві основні якості: був водночас м'яким у спілкуванні з друзями і твердим у досяганні цілей.


Фотографії Троха позбавлені зайвого блиску та гламуру, однак є правдиво мистецькими, надзвичайно чуттєвими та створюють ефект відірваності від земного.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром