Пройшов з боями Польщу, Австрію, Німеччину та Чехословакію: історія ветерана з Любомльщини

09 Травня 2020, 11:45
Анатолій Дроздович 3364
Анатолій Дроздович

Анатолій Дроздович воював в УПА і в Червоній армії, відсидів у в’язниці й брав участь у Норильському повстанні. Та круті віражі долі не зламали ні його самого, ні життєвої позиції.

Відомостями про нього поділився директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський.

Анатолій Васильович народився 30 грудня 1922 року в селі Гуща Любомльського повіту в сім’ї коваля. Закінчив сім класів польської загальноосвітньої школи в селі Гуща і Опалин.

Патріотично виховувався на журналах, які виписував батько зі Львова. Відвідував прогресивну українську організацію «Просвіта» в селі Гуща.

У 1935 році батьки, після комасації, переїхали у місто Любомль. До 1941 року допомагав батькам по сільському господарству.

У період німецької окупації відвідував «Просвіту» в Любомлі. Працював бухгалтером в фільварку села Запілля. Після розгрому УПА фільварку в Запіллі, щоб уникнути арешту з боку фашистів, сім’я виїхала в село Рогові Смоляри, де їх відвідали курінний УПА «Лисий» і сотенний Микола Яценюк «Чумак», які запропонували юнаку зі зброєю в руках виборювати Українську Державність.

Влившись у лави УПА, був призначений військовим господарчим сотні «Чумака». Сотня охороняла територію понад річкою Буг і госпіталь на хуторі села Забужжя. Брав участь у 1943 році в рейді по Любешівському району. Мав псевдо «Гринько», після поранення в голову отримав псевдо «Недобитий». Був в УПА до звільнення району Червоною Армією в липні 1944 року.

Читайте також: Кавалер орденів та багатьох медалей відсвяткував 95-річчя

Пішов добровольцем в Червону Армію, був сапером. Пройшов з боями Польщу, Австрію, Німеччину, Чехословакію. На фронті був контужений і двічі поранений. Нагороджений бойовим орденом «Вітчизняної війни» ІІ ступеня і медаллю «За перемогу над Німеччиною». Демобілізувався у грудні 1946 року.

Після повернення у Любомль довготривало допитувався в КДБ і 3 березня 1948 року був арештований. Військовою трійкою у Луцьку, за участь в УПА, був засуджений на 25 років, 5 років висилки і 5 років поразки в правах.

Пройшов тюрми Києва, Москви, Кірова, Новосибірська, Красноярська.

Був в’язнем Горлагу Норильська. Взяв активну участь у Норильському повстанні у 1953 році. Звільнений влітку 1956 року, а через два місяці Луцьким КДБ його справа була закрита.

У 1951 році за участь в УПА його батьки і сестри були вивезені в Тюменську область.

Після повернення в Любомль працював електрослюсарем в «Сільгосптехніці», лісгоспзазі. У 60 років пішов на пенсію. Інвалід війни І групи.

Нагороджений орденом «За мужність» ІІ ступеня і 12 державними медалями, відзнакою учасника Норильського повстання і відзнаками ОУН, УПА.

Був активним учасником Волинського Братства вояків УПА і Любомльського відділення Всеукраїнського Об’єднання ветеранів.

Помер 13 квітня 2019 року, похований у Любомлі.

Читайте також: Він воював в УПА і в Червоній армії, відсидів у в’язниці, але все одно вірить в Україну


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39