На Волині зросла кількість смертей в агропромисловому комплексі

05 Квітня 2020, 15:58
1706

Попри стійку тенденцію до зниження загальної кількості нещасних випадків на виробництві в Україні та області рівень травматизму в агропромисловому комплексі залишається високим і займає друге місце після вугільної галузі, як по загальному травматизму, так і зі смертельними наслідками.

Протягом 2019 року у суб’єктів господарювання агропромислового комплексу зареєстровано 80 випадків смертельного травматизму. За 2018 рік 67 випадків (збільшення на 13 випадків або на 19%). Про це повідомляють в Управлінні Держпраці у Волинській області.

Всього в суб’єктів господарювання АПК у Волинській області протягом 2019 року зареєстрували 10 нещасних випадків проти 10 у 2018 році (0), з них, 4 зі смертельним наслідком проти 1 у 2018 році (+3), у тому числі 2 – внаслідок ДТП. Лісове господарство – 3 нещасних випадки проти 1 у 2018 році (+2), з них, 1 зі смертельним наслідком проти 1 у 2018 році (0);

Харчова і переробна промисловість – 7 нещасних випадків проти 8 у 2018 році (-1), з них 1 зі смертельним наслідком проти 1 у 2018 році (0).

На даний час у річному циклі агропромислового комплексу стартує перший етап хліборобів – весняно-польові роботи. Зважаючи на те, що Волинська область є аграрною, стан справ до створення безпечних умов праці та вжиття дієвих заходів із профілактики виробничого травматизму в сільськогосподарському виробництві вимагає від керівників та спеціалістів цих підприємств підвищеної уваги, особливо під час експлуатації сільськогосподарської техніки.

Нехтування правилами охорони праці в цих умовах може призвести до підвищення рівня виробничого травматизму, тому сільгоспвиробникам необхідно мобілізувати всі зусилля на виконання вимог безпеки під час розробки технології процесів та організації посівних робіт.

Все велике починається з малого, а тому від якості проведеного інструктажу та перевірки технічного стану посівної техніки напряму залежить життя працівників. Крім цього потрібно не допускати до експлуатації сільськогосподарські трактори без електростартерного запуску двигуна з кабіни та з відсутньою або несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі.

Одним з головних питань є проведення передрейсового та після рейсового медичних оглядів водіїв і механізаторів, підвищення відповідальності за своєчасне повернення сільськогосподарської техніки на спеціальні майданчики, організації санітарно-побутового обслуговування працюючих, забезпечення їх засобами індивідуального захисту.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром