У Любомлі вперше на Волині представили факсимільні видання священних книг

13 Лютого 2020, 14:54
Презентація факсимільних видань 2195
Презентація факсимільних видань

У Любомльському краєзнавчому музеї відбулася презентація факсимільних копій цінних книг з проекту «Повертаємо в Україну культурну спадщину».

Ці книги в різний час та за різних обставин вивезли з території нашої держави, і зараз знаходяться в бібліотеках та інституціях інших країн.

На презентацію запросили духовенство, представників влади, науковців, вчителів шкіл. Прийшли усі охочі.

Презентацію відкрив директор музею Юрій Фініковський, який розповів про проєкт видавництва «Горобець», стараннями якого світ побачили шість видань, які пов’язані з історією нашої церкви.

Юрій Фініковський
Юрій Фініковський

Зокрема, у 2011 році видали Луцьке Євангеліє ХIV століття, оригінал якого знаходиться у науковій бібліотеці Москви. У 2013 році вийшло факсимільне видання Луцького псалтиря (1384 року), оригінал якого знаходиться у Флоренції. У 2015 році світ побачила копія Холмського Євангелія, яке могло бути написане у літописному Угровську, що на теренах Любомльського району. У 2018 році видали Лавришівське Євангеліє ХIV століття. У 2019 році вийшли дві унікальні пам’ятки – Реймське Євангеліє ХІ-ХІІ століть та Віденський Октоїх ХІІ століття.

Читайте також: Любомль: у краєзнавчий музей подарували унікальну церковну книгу

До видавництва цих книг долучається і церква, і науковці як України, так і інших держав.

Меценат Михайло Калішевич розповів, зокрема, про походження священних книг.

1
Михайло Калішевич
Михайло Калішевич

Як зауважив Юрій Фініковський, ці видання стануть окрасою нових експозицій. Присутні в залі також переглянули сюжет з презентації цих видань, яка відбулася у Софії Київській.

1

1

1

2

1

1

1

1

1




2



1

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024