У Любомлі презентуватимуть факсимільні видання унікальних книжок

11 Лютого 2020, 16:34
Реймське Євангеліє 2352
Реймське Євангеліє

Книжкові пам’ятки, з яких зроблені факсимільні копії, знаходяться за межами України.

Любомльський краєзнавчий музей запрошує на презентацію факсиміле з проекту «Повертаємо в Україну культурну спадщину» у четвер, 13 лютого, о 12:00. Про це повідомляє Музейний простір Волині.

2009 року видавництво «Горобець» започаткувало проєкт «Повертаємо в Україну культурну спадщину», покликаний шляхом видань факсимільного типу зробити доступними для науковців та всіх, хто цікавиться історією, культурою й мовою нашої держави, середньовічні рукописні пам’ятки, що знаходяться поза межами України.

Читайте також: Любомль: у краєзнавчий музей подарували унікальну церковну книгу

Від найбагатшої книжкової спадщини Київської Русі збереглося не більше одного відсотка всіх рукописів, створених у князівських скрипторіях, – це книги релігійні, історичні й державотворчі. Небагато їх лишилося й від наступних часів. Тому кожен збережений рукопис є не лише цінним історичним джерелом, але й скарбом української середньовічної культури.

На жаль, переважна більшість українських середньовічних книжних пам’яток знаходиться далеко від тих центрів, в яких вони були створені. Ці рукописи є перлинами книжкових зібрань Австрії, Білорусі, Італії, Польщі, Росії, Франції та інших країн. Їх старанно оберігають, виставляючи як музейні експонати у вітринах світових культурних скарбниць. Частина з них є недоступною як для дослідників, так і для тих, хто цікавиться історією кириличної рукописної книги.

Видавництво «Горобець» повертає ці книжні пам’ятки. Вже побачили світ такі видання, як Холмське Євангеліє XІІІ століття, Луцьке Євангеліє XIV століття, що зберігаються в Російській державній бібліотеці (Москва, Росія), та Луцький Псалтир 1384 року, який знаходиться у Бібліотеці Медичі Лауренціана (Флоренція, Італія).

У 2018 році в рамках проєкту побачило світ видання «Лавришівське Євангеліє XIV століття», у 2019 році – факсиміле «Реймське Євангеліє ХІ ст» та «Віденський Октоїх ХІІ-ХІІІ ст.».




 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром