Чи вдасться зберегти палац Браницьких у Любомлі

11 Лютого 2020, 13:32
Палац Браницьких 2261
Палац Браницьких

Пам’ятка архітектури національного значення – Палац Браницьких в Любомлі – перебуває в аварійному стані.

Як розповів директор місцевого краєзнавчого музею Юрій Фініковський, востаннє ремонтували будівлю 1957 року. Про це йдеться в сюжеті Суспільного мовлення України.

Директор музею Юрій Фініковський: «По всій площині є протікання даху, дерев’яні крокви теж перебувають у стані руйнації, більшість із них уже гнилі, стіни уражені грибком, підвальне приміщення, яке знаходиться під будівлею, затоплене водою і під дією різних факторів це приміщення з часом може завалитися».

Краєзнавець Петро Троневич розповідає, що зовсім поряд з палацом Браницьких, через рів знаходиться Замчесько, на якому розміщений меморіал, а в самому Замчеську збереглися підвали Івана Виговського 17 століття, і ці підвали в прекрасному стані. Поруч церква святого Юрія. Тому центр міста Любомля, це прекрасний комплекс пам’яток, який має бути збережений.

Читайте також: Ще 60 років тому палац Браницьких у Любомлі був у чудовому стані

Зруйновані стіни, гнила підлога, знищена покрівля – так виглядає будівля з середини. На першому поверсі історичної пам’ятки – спортшкола. ЇЇ директор, Олег Максимович, розповідає, що спортивні секції відвідують 311 дітей. Показує умови, в яких навчаються школярі: «Це зал боротьби, теж все зроблено, вікна поміняли, мали клопіт дуже великий, практично їх тут не було. Зараз тепло в залі, а раніше тут все цвіло, все було в грибку».

Читайте також: Палац Браницьких у Любомлі, який ми втрачаємо

Детальніше - у сюжеті:

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром