У 1930 роках польський Президент став хресним батьком двох братів із Любомльщини

04 Лютого 2020, 11:39
Ігнацій Мосцицький 2775
Ігнацій Мосцицький

У другій половині 30 років ХХ століття в Речі Посполитій вийшла постанова, що при народженні десятої дитини і наступних польський Президент ставав для них хрещеним батьком.

Про це повідомляє директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський на сторінці у фейсбуці.

3 жовтня 1937 року в селі Застав’я (Підгородне) Любомльського повіту народився Йосип Федорович Васейко, який був десятою дитиною в сім'ї. На його ім'я видали ощадну книжку.

Посвідчення червоного кольору, на обкладинці тиснений золотистий напис: «PREZYDENT/ RZECZYPOSPOLITEJ SWEMU/ CHRZESNIAKOWI».

На перших внутрішніх сторінках книжки надрукований портрет Президента Ігнація Мосцицького та вітання новонародженому: «Річ Посполита вітає Тебе, новий обивателю, і зичить Тобі, щоб все своє життя був освітлений сонцем щастя і вдачі. Пам’ятай, що майбутнє Твоє залежить від Твоєї праці, сумлінності і далекоглядності, а блиском Твого життя буде свідомість виконання обов’язків та ставлення до родини і Держави».

На ім’я Йосипа Васейка від Президента, як дар, поклали 50 злотих, які з усіма відсотками та, можливо, іншими вкладами, власник книжки міг отримати тільки досягнувши повноліття. Крім цього дарунку Президента, були й інші пільги для хрещеника. Зокрема, для хлопчиків передбачались пільги при вступі до офіцерської школи та інше.

Читайте також: Студенти Любомльського медичного училища на фотознімках минулого століття

На жаль, Йосипу скористатись цими коштами та пільгами не вдалося, тому що через рік Західна Україна була приєднана до СРСР. Цікаво, що і молодший брат Йосипа, який народився на рік пізніше і став одинадцятою дитиною в сім’ї, також був хрещеником Президента Польщі.

1

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39