У Хворостові відбулося свято куті (ФОТО)

11 Січня 2020, 14:03
Свято куті 1936
Свято куті

У Хворостові вперше урочисто і весело організували різдвяне свято куті для мешканців цього села та сусідньої Руди.

Другого Різдвяного дня, 8 січня, гостинним було фойє Хворостівського сільського будинку культури. Про це пише газета «Наше життя» від 10 січня, передає Кордон.

Серця сельчан, що завітали на свято, зігрівали радісна новина народження Спасителя Світу, щирі зустрічі, величальні колядування.

І, звичайно, за українським звичаєм багаті «напитками і наїдками» столи, особливо приваблювала посередині на кожному як символ любові, достатку і смирення – пшенична кутя, присмачена медом, маком, горіхами, родзинками і ще різними здобами, які тільки вміють нафантазувати винахідливі сучасні господині.

Тут і печеня, і качка, фарширована яблуками, і голубці, і пиріжки з різними начинками, і пампухи з сиром та маком, риба запечена, оселедець, налисники, сирники, гриби білі мариновані, і хрін з буряком, гірчиця, солені огірки з бочки…

Читайте також: В Олеському храмі колядували дітки з недільних шкіл та хори Любомльського благочиння

Розпочалося величання Різдва Христового вітаннями і колядками на сцені переповненої глядацької зали, у якій зібралися і старші, і молодші, і зовсім юні жителі.

Їх щиро поздоровляли настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці о. Василій і церковний хор колядників, сільський голова Петро Пархомук, заступник голови райдержадміністрації Олександр Герасимчук, редактор громадсько-політичної газети «Наше життя» Сергій Боярчук, котрі щиро бажали усім «Єдності, Віри, Любові, Миру», чого в Україні нині, на превеликий жаль, так не вистачає.

Аматори сцени відтворили різдвяні дійства з історії народження Спасителя світу, які особливо зачаровано слухали дітлахи.

Потім урочисте звучання колядок продовжилося уже навколо куті біля кожного столу: «Дай же, Боже, в добрий час, щоб добро гостило в нас!» І було п’ять столів від місцевих установ із їстівними щедротами з того, що вродили поля, садки, ліси і виростили живність у хлівах, а це:  школа-садочок села Руда, культосвітні працівники з двох сіл, колектив сільської ради, місцеві підприємці, Хворостівський НВК. 

Усі отримали від сільського голови за активність і старання солодкі дарунки.

Потім почались святкові частування, адже багатства приготовленого вистачило для усіх учасників свята, хто не захотів сидіти-нудитись  дома, а прийшов на велику дружню сільську колядку і гостину, яка ще раз засвідчила «Слава во вишніх Богу і на землі Мир!».





















Фото надані редакцією газети «Наше життя».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024