Голова райради повідомив, що претендуватимуть на центр госпітального округу в Любомлі

13 Січня 2017, 22:37
1711

Формування госпітальних округів на території області обговорили у Ковелі. Учасниками дискусії, яка відбулася з ініціативи обласної державної адміністрації та Центру розвитку місцевого самоврядування, були також представники медичних закладів та органів влади тих районів області, які увійдуть до складу майбутнього Ковельського госпітального округу.

Йдеться на сайті ВОДТРК.

Проект медичної реформи передбачає створення в області трьох госпітальних округів з центрами у Луцьку, Ковелі та Нововолинську. Фактично, мова йде про подальшу централізацію вторинної медичної допомоги. А на перший план виходить безпека пацієнта та якість медичних послуг.

«Медична послуга має надаватися там, де вона може бути надана: де є цілодобова служба, обладнання… Можна звичайно в кожному селі поставити комп’ютерний томограф. Але, хто на ньому буде працювати і яка буде віддача? Це всім зрозумілі речі і про них потрібно говорити», – наголошує  начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк.

Зазначалося також, що всі критерії до майбутніх центрів госпітальних округів чітко прописані у відповідній постанові Кабінету Міністрів.

«Центр госпітального округу не є прив’язаний до майбутніх центрів адміністративно-територіальних одиниць, які будуть визначати центри районів. Нема в законодавстві такої норми…  В основу береться… в першу чергу функціональність інфраструктури і тих напрацювань, які були в медичній сфері до того…

Звичайно, з калькуванням на кількість населення тієї території, яка буде обслуговуватися в перспективі та інших критеріїв, які суто професійно виписані в цій постанові», – повідомив директор Центру розвитку місцевого самоврядування в області Анатолій Пархом’юк.

Нинішнім ЦРЛ алгоритм реформи визначає статус лікарень інтенсивного лікування першого рівня. Втім, такі плани реформ не завжди поділяють на місцях.

Голова Любомльської районної ради Микола Сушик зауважив:

«Коли ми говоримо про якісь зміни та реформи, а недофінансування фактично по всіх районах величезне, зокрема, в нашому районі, то які тут реформи! І все ж таки ми хочемо претендувати з нашим МТМО на центр госпітального округу. Побачимо, як воно буде. Але хотілося, щоб враховували думку громад».

Учасники діалогу обговорили також подальшу перспективу дільничних лікарень, можливості фінансування медичних закладів за кошти місцевих бюджетів. Того ж дня проблематику майбутніх госпітальних округів на території області обговорили і в Нововолинську.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром