Гущанську громаду розбудовуватимуть за гроші Євросоюзу

04 Січня 2017, 08:53
1974

Нещодавно в Дорогуську відбулася чергова зустріч партнерів із Республіки Польща та України з приводу підписання і подання на конкурс Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014–2020 нових проектів.

Серед партнерів на заході Україну представляв від імені Гущанської сільської ради її очільник Олексій Нестерук.

Партнери остаточно затвердили концепції наступних чотирьох проектів та підписали заявки для подання їх на конкурс в англомовній версії. Проекти стосуються культури, екології, пошуків та відновлення пам’яток старовини і спрямовані на продовження партнерських відносин громад прикордоння.

До речі, співпраця Гущанської сільської ради з польськими гмінами триває більше 28 років. Це й організація фестивалів, свят місцевого рівня, будівництво та інше.

Разом партнерам вдалося перемогти на конкурсі та зреалізувати багатомільйонний проект у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2007-2013. Наявність саме такого досвіду спільної діяльності є однією з основних вимог участі конкурсантів у новій Програмі.

При проходженні одного з проектів основною метою є покращення доступності прикордонних регіонів для їх мешканців та туристів шляхом відновлення та побудови інфраструктури.

В Україні планується здійснити ремонт семи кілометрів дороги від сіл Миловань до Гущі, на що з коштів Європейського Союзу, за попереднім розрахунком, буде залучено 14 мільйонів гривень.

Підписані проекти, що мають на меті розвиток культури прикордонних регіонів, в основі також мають відновлення інфраструктури, зокрема на території Гущанської сільської ради планується ремонт приміщення НВК та клубів. Екологічний проект дасть можливість побудувати каналізацію.

«Участь у такого роду програмах надзвичайно вигідна для наших громад, які, в більшості, на сьогодні мають обмежені кошти, бо ж співфінансування складає лише 10 відсотків від суми бюджету проекту.

Крім того, надає можливість отримати важливий досвід від європейських партнерів», – наголосив учасник зустрічі, Гущанський сільський голова Олексій Нестерук.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39