Є вже близько десяти випадків затримання українських воїнів у Польщі за запитом РФ, – Дещиця

10 Листопада 2019, 10:25
Андрій Дещиця 2417 Джерело: главком
Андрій Дещиця

Затримання у суботу в Польщі ветерана АТО Ігоря Мазура, що відбулося на підставі запиту Росії в Інтерпол, є не першим таким випадком в Польщі.

 

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

«Це не перший такий випадок, коли затримують українських громадян. Є вже близько десяти таких випадків у Польщі, коли російська сторона через Інтерпол намагається затримати і екстрадувати до Росії українців, які брали участь у військових операціях на сході України», – заявив Дещиця.

За його словами, ці люди зараз перебувають у польських СІЗО, їх справи перебувають на розгляді польських правоохоронних і судових органів. Однак жодного випадку екстрадиції українців до Росії не було.

Читайте також: У пункті пропуску Ягодин-Дорогуськ затримали співробітника Секретаріату Уповноваженого з прав людини

Дипломат зауважив, що у випадку затримань українців на території Польщі на запит Росії польські правоохоронці діяли відповідно до діючих норм і зобов’язань Польщі як учасника Інтерполу.

Посол наголосив, що у справі затримання Мазура він перебуває у постійному контакті з представниками польської влади. Зокрема, дипломат провів розмови з цього приводу із заступником глави МЗС Польщі Марціном Пшидачем, а також віцемаршалком Сейму Малгожатою Госєвською.

«Польська сторона розуміє значимість цієї справи», – зазначив Дещиця.

Він підтвердив інформацію, що упродовж 48-ми годин польський суд ухвалить рішення у справі про тимчасовий арешт Мазура.

«Ми намагатимемося переконати суд, щоб він передав українця на поруки генконсулу України. Маючи вже попередній досвід, ми доводитимемо, що це – політично сфабрикована справа Російської Федерації», – резюмував Дещиця.

Як відомо, Ігор Мазур був керівником «Правого сектора» Київщини і начальником штабу 24-ї Сотні Самооборони Майдану під час Революції Гідності. З травня 2014 знаходився в зоні АТО. У квітні 2015-го він став офіцером Збройних сил України – командиром роти, заступником начальника штабу розвідувального батальйону в Секторі «М». А з листопада 2016 року після демобілізації Мазура призначили заступником голови партії УНА-УНСО і заступником головного командира Української націоналістичної самооборони.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром