У Любомлі презентували книгу про спецпідрозділ «Світязь», в якому воював герой Олександр Сацюк

24 Жовтня 2019, 17:32
3245

У Любомлі презентували книгу Богдана Зека «Спецпідрозділ «Світязь» в Антитерористичній операції на Донбасі (2014–2018 рр.): історичний нарис».

Захід відбувся у четвер, 24 жовтня, в приміщенні Любомльського краєзнавчого музею.

До музею цього дня прийшли учні Любомльського професійно-технічного ліцею, Куснищанської школи, адже саме в цих навчальних закладах навчався Олександр Сацюк, боєць спецпідрозділу «Світязь», який загинув в «Іловайському котлі» 2014 року.

Також на презентації були присутні представники влади району й Любомльської громади, мама Сашка Сацюка Олена Сацюк, бойові побратими із «Світязя».


Відкривав і вів захід директор музею Юрій Фініковський. Автор книги, Богдан Зек, зауважив, що цей історичний нарис – перша спроба висвітлення бойового шляху і завдань, які виконувала рота особливого призначення «Світязь» в умовах проведення Антитерористичної операції на Донбасі у 2014–2018 роках.

 У процесі підготовки дослідження було зібрано свідчення добровольців – безпосередніх учасників бойових дій, вивчено опубліковані матеріали, в тому числі інтерв’ю й інформаційні повідомлення у мережі Інтернет. Консультантами, а водночас і рецензентами стали бійці спецпідрозділу.

Також науковець передав музею як пам’ятку черевики Олександра Сацюка, які вдалося розшукати у його побратима, які він беріг і возив із собою на фронт задля піднесення морального духу.



Ветерани роти «Світязь» Андрій Квач та Михайло Талімончук пригадали ті страшні дні серпня 2014, хоробрість, з якою йшов захищати рідну землю Олександр Сацюк.


Виступив перед присутніми і волонтер Андрій Дем’янчук. Згадав, як свого сина шукав батько Микола Сацюк, який використовував всі можливі й неможливі шляхи, аби знайти Сашка.

«Я дякую мамі, шкода, що не можу подякувати татові Олександра, оскільки його теж «з’їла» ця війна в прямому сенсі цього слова, за те, що виховали такого сина, яким ми всі гордимося. На таких прикладах і по таких книгах потрібно виховувати наші нові покоління», - говорить Андрій.

Спогадами і думками про Олександра Сацюка поділилися також викладачка Любомльського професійного ліцею Оксана Мохнюк та вчитель історії Куснищанської школи Вячеслав Хоміч.

На завершення присутні переглянули короткометражний фільм про тих бійців «Світязя», які поклали своє життя за Україну.







 

Коментарі
24 Жовтня 2019, 23:16
Це дуже добре що такі книги є і що залучені до їх обговорення діти, адже, ми повинні залишатися свідомими і бути розважливими громадянами для того, щоб ніколи не дозволяти собі таку ганьбу, яку дозволило керівництво державою у 2014р. Ганьба, яка призвела до сотень тисяч смертей таких людей як Сашко. Це цифри і вони жахливі! Це сотні гектарів зпаплюженої української землі! Ці діти повинні вміти робити аналіз, для того щоб стати кращими, щоб вміти протистояти такому лиху як війна!!!
25 Жовтня 2019, 11:49
Де можна придбати цю книжку?
25 Жовтня 2019, 14:01
В продажі книги на жаль немає зараз! Відшукують кошти на її довидання!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром