Куди відійде Любомльщина: три моделі поділу області

09 Жовтня 2019, 10:50
2359

У Луцьку презентували три моделі ймовірного поділу області в межах реформи адміністративно-територіального устрою. Вони передбачають три або чотири райони.

Презентація та обговорення відбулося в Луцьку 8 жовтня в межах проєкту «Підготовка та громадське обговорення обґрунтованої пропозиції нового районного поділу всіх областей в рамках реформи місцевого самоврядування України», – повідомляє «Конкурент».

Усі три моделі поділу передбачають спільне існування Луцького та Володимир-Волинського районів. В інших частинах є розбіжності.

Модель №1 розроблена профільним міністерством та передбачає три райони чи повіти або округи. Тут додається один великий Ковельський район.

Друга модель запропонована експертами проєкту і передбачає Камінь-Каширський район та Ковельський.

Третя модель виникла в колі експертів Волинської області. Тут є чотири округи з Маневицькими та Ковельськими районами.

У вліх запропонованих варіантах Любомльщина потрапляє до Ковельського району.

У ході обговорення місцеві експерти зазначили, що поділ за другою моделлю «вб’є» економічні перспективи цих районів. Тому ліпшою є модель №3. Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко зауважив, що нова влада висловлює бажання довершити реформу децентралізації до проведення місцевих виборів. Можливо, йдеться до весни, коли за однією з версій можуть бути вибори.

Кінцевому етапу поділу передуватиме обговорення, узгодження та ухвалення відповідних законів та актів. Петро Жук, провідний науковий співробітник Інституту регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України, говорить, що тут варто враховувати кількість населення та час доїзду 1-1,5 години до районного центру. Голова обласної ради Ірина Вахович зауважила, що з варіантом у три райони в області однозначно не згідні. Є й питання в тому, яке місто робити головним у Володимир-Волинському районі. Розглядають варіант Нововолинська.

Нагадаємо, що раніше ексміністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко заявив, що ідеальна модель Волині – три райони. 

Натомість більшість членів регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Волинської області підтримали пропозицію укрупнення регіону до чотирьох районів: з центрами у Луцьку, Ковелі, Володимир-Волинському та Камені-Каширському. Відповідний протокол засідання надішлють до Мінрегіону, як офіційне підтвердження позиції регіону.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром