Музей Корсаків на Форумі видавців презентує унікальне видання «Герметичне коло Карла Звіринського»

19 Вересня 2019, 11:31
фото ілюстративне 1148
фото ілюстративне

Альбом-монографія «Герметичне коло Карла Звіринського» – номінант на премію «BookForum Best Book Award» 2019.

Презентація наукового ілюстрованого альбому-монографії відбудеться 20 вересня о 16:00 у Палаці Потоцьких у Львові (вул. Коперника, 15) за участю автора – Богдана Мисюги та фундаторів Музею сучасного українського мистецтва Корсаків Віктора й Лесі Корсак.

В альбомі-монографії вперше системно висвітлена діяльність одного з осередків альтернативного мистецького Львова 1960-х – «Герметичного кола Карла Звіринського», творчість його учасників на фоні художніх процесів України та світу. Вперше зібрані в єдиному науковому контексті ранні твори Карла Звіринського та його учнів: Романа Петрука, Олега Мінька, Богдана Сойки, Зеновія Флінти, Андрія Бокотея, Олександри Цегельської, Івана Марчука, Петра Грицика, Петра Марковича. Цитати з інтерв’ю, таблиці та конспекти лекційних занять відкривають правду про діяльність його «підпільної академії» та сутність творчого методу самого вчителя.

Мало експонована в Україні мистецька спадщина Карла Звіринського і його учнів ілюструє також естетичне протиріччя мистецької України 1960-х, де актуальний мистецький процес відбувався поза офіційною культурою. Це наукове видання ілюструє один із етапів фундаментального дослідження науково-дослідного сектору Львівської національної академії мистецтв про некласичну візуальну культуру України ХХ-ХХІ століть.

Більшість артефактів дослідження експонували у масштабному виставковому проекті «Герметичне коло Карла Звіринського» (29 березня – 2 червня 2019 року) у межах дослідницької платформи «Генеза» Музею сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку.

В альбомі використані репродукції творів із родинних колекцій художників у Львові, с. Івано-Франковому, Нью-Йорку; зі збірок Національного музею у Львові ім. А. Шептицького, Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького та Українського музею у Нью-Йорку.

Видання буде цікаве для мистецтвознавців, істориків і теоретиків мистецтва, культурологів і художників, усіх, хто цікавиться українським мистецтвом.

Читати також: Інвестиція в майбутнє: чому дитині варто навчатись у Малій Академії сучасного мистецтва


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024