Рятувальники Любомльщини відзначають професійне свято

17 Вересня 2019, 11:27
1864

Незважаючи на професійне свято, рятувальники заступають на службу о 9:00 ранку. Працює у зміні 5-6 людей, серед яких – 1-2 пожежника, командир відділення, водій, диспетчер і начальник зміни. Чергують позмінно: добу через три.

«Запобігти. Врятувати. Допомогти» – девіз сміливих, сильних духом рятувальників, які у вівторок, 17 вересня, відзначають День працівників цивільного захисту України. Професійне свято вогнеборців співпадає з днем ікони Божої Матері «Неопалима Купина» – покровительки пожежників-рятувальників.

Протягом зміни вогнеборці проходять спеціальні теоретичні заняття – як школярі вивчають свою особливу грамоту. Та часто дзвоником із таких уроків служить пожежна сирена. Організовують для вогнеборців і навчання безпосередньо на об’єктах. Роблять їх щомісяця. Бувають і нічні навчання. Доглядають за технікою, приміщеннями та прилеглою територією. Та коли надходить дзвінок на лінію «101», звучить сигнал «Тривога», мить і рятувальники готові ліквідувати пожежу, аварію чи катастрофу, знешкодити боєприпаси, врятувати людину з води, вогню, з під уламків, адже головне врятувати життя.

Готові відгукнутись на прохання про порятунок не за наказом, а за покликом серця.

«З початку року працівники 10-ої Державної пожежно-рятувальної частини м. Любомля здійснили 93 виїздів на пожежі (з них 39 в природних екосистемах), не рахуючи викликів на інші надзвичайні ситуації, аварійно-рятувальні роботи, на заняття, взаємодії з іншими службами, – повідомив головний інспектор Любомльського РВ УДСНС у Волинській області, капітан служби цивільного захисту Микола Лябук.

До речі, 4 тони води вистачає на 7-10 хвилин гасіння вогню. Тому не важко підрахувати, скільки тон витрачається на великих пожежах. Якщо пожежа виявилася масштабною, викликають резервну зміну «на підмогу» та команди місцевої пожежної охорони.

Вітаємо весь особовий склад, ветеранів і пенсіонерів Державної служби України з надзвичайних ситуацій, пожежної охорони, і всіх, хто причетний до рятувальної справи, зичимо здоров’я, щастя, життєвої наснаги, нехай Господь Бог оберігає вас та ваші домівки. Сухих вам рукавів.


Анна СКЛЯНЧУК, учениця Любомльського ЗЗСО №2

 

Коментар
30/03/2024 П'ятниця
29.03.2024