В Україні збільшили перелік «Доступних ліків»

18 Серпня 2019, 10:57
Фото ілюстративне 1018
Фото ілюстративне

Завершили формування Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації по урядовій програмі «Доступні ліки».

У новій редакції Реєстру кількість ліків, які пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою можуть отримати безоплатно, збільшилась на 14 позицій. Про це повідомляють у Національній службі охорони здоров'я. 

Читайте також: Медичний стартап: як Нацслужба здоров’я 9 місяців витрачала державні гроші. ІНФОГРАФІКА

НСЗУ вперше здійснювала формування Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації. Нова редакція містить 254 лікарських засобів, що підлягають реімбурсації. З них за нозологіями: 195 - для лікування серцево-судинних захворювань, 45 - діабету ІІ типу, 14 - бронхіальної астми. 

«Вперше всі процеси при формуванні Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації відбулися в електронному форматі. Це забезпечило чіткі і прозорі правила для всіх учасників, зробило процеси швидшими та зручнішими. І це сприяло тому, що в результаті спільної роботи ми отримали Реєстр, у якому зросла кількість лікарських засобів, безоплатних для пацієнта. А саме в інтересах пацієнта працює програма «Доступні ліки», – зазначив голова Нацслужби охорони здоров'я  Олег Петренко

У новому Реєстрі кількість безоплатних ліків для пацієнтів зросла на 14 позицій, з 64 до 78. До Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, входять не тільки ліки вітчизняних фармацевтичних виробників, а й країн ЄС, Ізраїлю.   

Читайте також: Електронний рецепт від лікаря та е-медична картка: як це працює

Нагадаємо, НСЗУ реалізує урядову програму реімбурсації з 1 квітня 2019 року. Завдяки використанню електронних інструментів оновлена програма «Доступні ліки» стала зручнішою і для пацієнтів, і для аптек. Аптека має один договір з НСЗУ на участь у програмі, пацієнт може отримати електронний рецепт у лікаря, якого обрав за декларацією, а отримати свої препарати можна у будь-якій аптеці, яка має договір з НСЗУ, незалежно від місця проживання чи реєстрації. 

Наразі з 5,2 мільйони виписаних електронних рецептів погашено 4,2 мільйони. Понад 1,1 мільйон пацієнтів отримали необхідні ліки безоплатно або з невеликою доплатою. З новою редакцією реєстру пацієнти, які живуть з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою, зможуть безоплатно отримати більшу кількість лікарських засобів.

Переглянути оновлений перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації по урядовій програмі «Доступні ліки», можна тут https://bit.ly/2KQEniZ. Відповіді на питання щодо реалізації цієї програми пацієнти можуть отримати, зателефонувавши у контакт-центр НСЗУ за коротким номером 16-77

Читайте також: Як отримуватимуть медичну допомогу волиняни, які не встигли укласти декларацію з сімейним лікарем

Коментар
15/03/2024 Четвер
14.03.2024