Відома художниця із Хворостова відзначає ювілей

15 Серпня 2019, 15:32
Валентина Михальська 3853
Валентина Михальська

15 серпня день народження святкує кавалер Ордена княгині Ольги ІІІ, ІІ ступенів Валентина Михальська.

Про це йдеться на сторінці-facebook Любомльського краєзнавчого музею.

Валентина Михайлівна Михальська народилася 15 серпня 1964 року в селі Хворостів Любомльського району у селянській родині. У 1971 р. пішла в перший клас, але через погіршення стану здоров’я батьки були змушені її віддати в Костопільську школу-інтернат Рівненської області. У 1974 р. припинила навчання і повернулася в рідне село. Займалася самоосвітою. Малювати почала у 1985 р.

Нині у творчому доробку Валентини Михальської більше 1000 робіт різних жанрів: роботи сакрального змісту, портрети, пейзажі, натюрморти, виконані олією, аквареллю, пастеллю, кольоровими олівцями, в техніці монотипії. Художниця намагається якомога більше малювати з натури влітку. Осінні і зимові пейзажі частіше пише з уяви, або ж споглядає їх крізь вікно. Найбільше працює акварельними фарбами.

У своїй творчості художниця щира й безпосередня. Вона сприймає світ крізь призму захоплення і гармонії, зображаючи його гідним щастя людини. Її твори — «Ранок, умитий дощем», «Материнство», «Смачний виноград», «Колядники», «Автопортрет у капелюшку» — пробуджують світлі й добрі відчуття, надовго залишаються у пам’яті. Мистецтво Валентини Михальської переконує в тому, що вона знає, заради чого варто жити, перемагати недугу і працювати.

Перша персональна виставка Валентини Михальської відбулася в Луцьку у 1991 р. Всього художниця мала понад 30 виставок в Україні та за кордоном, зокрема в Італії та Польщі. В Україні роботи Валентини Михайлівни побували у Любомлі, Луцьку, Києві, Хмельницькому, Рівному, Костополі, Ковелі, Шепетівці та інших містах, а за сприяння культурно-виставкового центру «Райдуга» з міста Вознесенська Миколаївської області відбувся тур виставок по містах Запоріжжі, Львову, Вознесенську, Новій Каховці, Кривому Розі.

Валентина Михальська брала участь у III Міжнародній виставці інвалідів, що проходила в місті Люблін (Республіка Польща), а також у XXVI та XXVII міжнародних конкурсах «Премія Миру», що відбувались в Італії. Брала участь у міжнародних конкурсах екслібрису, присвяченому Леонардо да Вінчі і Данте Аліг'єрі в Італії.

Валентина Михайлівна — перший лауреат Волинської обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича (1994 р.), присудженої їй за створення низки волинських пейзажів і натюрмортів (1992-1993 рр.).

3 1 березня 1995 року художниця працює вчителем образотворчого мистецтва Хворостівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Любомльського району Волинської області.

Окрема і досить яскрава грань Валентини Михайлівни — книжкові ілюстрації. Діти годинами з насолодою просиджують над її розмальовками «Малювала киця хату», «Колобок», «На подвір’ї у бабусі». А ще ж були ілюстрації до художніх книг, поетичних збірок, дитячих книжок. Зокрема, у 1998 році була видана збірка поезій А. Махонюка «Дощу мелодія блакитна» з графічними ілюстраціями В. Михальської, а в 1999 - збірка поезій Євгенії Лещук «Вершина», частково проілюстрована художницею.

У 2000 році побачила світ дитяча книга Миколи Онуфрійчука «Загадайлівка» з кольоровими ілюстраціями художниці.

У 2003 році Валентина Михальська репрезентувала свою творчість в унікальному альбомі графіки «Червоне і чорне». У книзі, що вийшла у світ у луцькому видавництві «Християнське життя», майстриня сповна виявляє свій талант у цілому букеті графічних робіт. В цьому ж році управлінням у справах сім’ї та молоді Волинської облдержадміністрації засновано обласну мистецьку премію імені Валентини Михальської. Її вручають молодим художникам Волині.

У 2004 році відбулася виставка художниці у Великому залі Спілки художників України. В цьому ж, 2004 році, Валентина Михальська з нагоди свого 40-річчя нагороджена Орденом княгині Ольги III ступеня. У 2018 році нагороджена Орденом княгині Ольги ІІ ступеня. Також художниця нагороджена багатьма дипломами і грамотами.

Валентина Михальська є почесним членом та активною учасницею жіночого клубу «Волинянка», який включає жінок-членів Міжнародного громадського об’єднання «Волинське Братство».

Протягом останніх років роботи Валентини Михальської експонуються на виставках по багатьох музеях Волині, Рівненщини, Львівщини та України.

«Бажаємо іменинниці міцного здоров’я, сили духу, творчого натхнення, Божого благословення, нових яскравих ідей, цікавих зустрічей, втілення в життя всіх задумів і планів!» – йдеться у дописі.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024