Працівники будівництва відзначають професійне свято

11 Серпня 2019, 10:09
1225

День будівельника: історія

Це свято вперше свято відзначили 12 серпня 1956 року з подачі Микити Хрущова. Після того як СРСР розпався, свято будівельників продовжили відзначати в незалежній Україні, а також Вірменії, Білорусії, Киргизії, Казахстані, Росії. Так, в нашій країні свято встановлене «... на підтримку ініціативи працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України...» згідно з Указом Президента України «Про День будівельника» від 22 липня 1993 року № 273/93.

День будівельника: традиції

У Україні існує державна нагорода Заслужений будівельник України, це почесне звання, відповідно до закону Про державні нагороди України, присвоює президент. Крім того, до Дня будівельника приурочують вручення нагород Кращому будівельнику і За заслуги. В цей день проходять урочисті зустрічі будівельників, вітальні концерти. І, звичайно ж, будівельники зустрічаються за накритим святковим столом.

У багатьох бригадах будівельників існують і обряд посвячення для новачків: їм пропонують їсти хліб з сіллю, що символізує «пуд солі», або потримати руку над вогнем — таким чином вони мають відчути, як «горить» робота. Якщо будівництво дуже очікуване і приємне, то через першу плиту розбивають пляшку шампанського.

Кого вітати в День будівельника

Будівельників представляють спортивними чоловіками в касці з обвітреним від роботи на свіжому повітрі обличчям. Однак в рядах працівників будівництва чимало і жінок. Це професійне свято стосується всіх працівників будівельної галузі: інженерів будівництва, ремонтників, виконробів, співробітників ЖКГ та інших структур, індустрії будматеріалів.

Свята будівельників

День архітектора України — 7 жовтня 2019

Міжнародний день житла — 7 жовтня 2019

Всесвітній день архітектури — 7 жовтня 2019

Всі ці свята пов'язані між собою і припадають на перший понеділок жовтня. Першим в 1946 році з'явився День архітектури — в ті дні Європа активно відновлювала міста після Другої світової війни.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром