У Любомльському музеї діють персональні фонди відомих земляків

01 Серпня 2019, 14:07
1771

Нещодавно в краєзнавчому музеї започаткували персональний фонд заслуженого артиста України, уродженця Красноволі Петра Савоша та суттєво доповнили фонд відомого українського мистецтвознавця, уродженця Вишнева Валерія Сахарука.

Про це йдеться на сторінці-facebook Любомльського краєзнавчого музею.

Читайте також: У Любомльський музей передали конфісковані старовинні монети

У фонд Петра Савоша ввійшли його фото, нагороди, особисті документи, які з люб'язністю артист презентував у збірку музею.

Петро Савош
Петро Савош

Валерій Сахарук доповнив свій персональний фонд афішами,буклетами, фото із виставок, мистецьких заходів, куратором яких він виступав сам.

Валерій Сахарук
Валерій Сахарук

Дирекція музею щиро дякує відомим землякам – уродженцям Любомльщини – за підтримку та щиро надіється на таку ж плідну співпрацю й надалі.

Довідково:

Петро Савош: Народився 3 липня 1954 року в селі Красноволя Любомльського району Волинської області. Навчався у Любомльській школі. У 1971 році вступив до Луцького культурно-освітнього училища на режисерський факультет.

Молодий актор Петро Савош прийшов на роботу до Волинського академічного обласного театру ляльок у 1976 році. У 1982 році Петро Савош закінчив повний курс Рівненського державного Інституту культури за спеціальністю «Культурно-освітня робота».

За три десятки років актор зіграв понад 60 ролей, досяг вершин акторської майстерності. З 2001 року Петро Савош працює завідувачем трупи Волинського академічного обласного театру ляльок.

Петро Павлович – здібний організатор творчого процесу, бере участь у плануванні репертуару, контролює ведення репетицій та вистав. Своєю майстерністю щедро ділиться з молодими акторами театру та студентами Волинського державного училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського.

У 2007 році Петру Павловичу Савошу присвоєно звання заслуженого артиста України. За майстерність ляльковедення та створення високохудожніх сценічних образів волинський актор отримує високі нагороди і дипломи на всеукраїнських і європейських фестивалях.

Валерій Сахарук: Народився. 24 січня 1960 року в с. Вишнів Любомльського району. Нині, він - відомий український мистецтвознавець, куратор виставок і мистецьких проектів, автор каталогів, альбомів та монографічних досліджень, присвячених українському мистецтву ХХ - ХХІ століть.

Закінчив Київський державний художній інститут (нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури). Навчався у Платона Білецького, Ганни Заварової, Вадима Клєваєва, Леоніда Владича. Живе і працює в Києві. Керівник та куратор галереї «Аліпій» (1993-1995, 2001-2003), координатор мистецьких програм Міжнародної агенції «Україна-Арт» (1999-2002), керівник арт-проектів Палацу мистецтв «Український дім» (2004-2005), науковий співробітник лабораторії культурних стратегій, ініціатив та технологій ІПСМ АМУ (з 2006).

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024