Як будують лісові дороги в Любомльському районі

20 Листопада 2016, 16:10
3719

У світі за наявністю мережі лісових автодоріг оцінюється цивілізованість країни.

Про це йдеться на сайті ДП «Любомльський лісгосп».

З якою метою, де і якими зусиллями збудовані дороги у лісі на території ДП «Любомльський лісгосп», розповідає директор Сергій Боярчук:

– Увагу будівництву лісових доріг з-поміж інших обов’язкових лісогосподарських робіт приділяємо завжди. За цей рік, зокрема, у держлісгоспі збудували понад 9 кілометрів доріг у лісництвах з грунтовим та щебеневим покриттям. Для чого їх створюємо та як обираємо місцевість? Перш за все – для власних потреб. Лісові автодороги мають забезпечувати безперебійний процес лісокористування, відновлення та охорону лісу. Транспорт – основна ланка діяльності і ведення лісового господарства. Ним користуємося при вивезенні деревини, реалізація якої є головним економічним питанням для підприємства та району. Важливим є доїзд до будь-яких віддалених місцевостей лісових масивів з метою захисту від порушників, пожеж. Тож будуємо, насамперед, там, де є необхідність, у заболочених місцях, із поганою прохідністю. Але разом із тим наші дороги служать і місцевому населенню. Наприклад, минулоріч зведений шлях у Чорноплеському лісництві має соціальне значення, адже веде через ліс до віддаленого у районі села, тобто сполучає Руду - Почапи. Ще одна на межі Чорноплеського та Головнянського лісництв із с. Городно веде в ліс, але теж зручна для людей, які можуть легко добратися по гриби, ягоди. Треба розуміти, що будівництво доріг – складна і об’ємна робота, вимагає певної підготовки, враховуючи складність рельєфу, виготовлення проектів і чималих коштів. Усі витрати – за рахунок підприємства. Завжди націлюємось на її довготривале використання. Звичайно, сучасний лісовий транспорт вантажомісткий, тому беремо до уваги те, що усі дороги треба час від часу ремонтувати.

Нещодавно було завершено будівництво понад 4-кілометрового шляху в Головнянському лісництві, який сполучає через ліс села – Городно та Масловець.

– Ця дорога має давню історію, – розповідає лісничий Головнянського лісництва Сергій Бліндарук. – Колись по ній ходили навпрошки жителі села Масловець до церкви. Але значна її частина пролягає через низинний ландшафт. Тому знаходилась у болоті, були непрохідні місця. А транспортом, звичайно, у деякі пори роки можна було загрузнути. Роботи почали ще навесні, осушували цю ділянку, прокопавши по обидва боки рови, прорізали чагарники, насипали ґрунт. Зараз – половина дороги висипана білим щебенем, інша – ґрунтова. Варто сказати, що дорога у лісі – є така ж повноправна, як і в місті. Вздовж встановлені усі знаки, стовпчики, шлагбауми, позначається міст. Але веде вона у храм природи, або через її царство, тому закликаємо найперше бути охайними, не бруднити узбіччя, дотримуватись усіх необхідних правил перебування на природі і на дорозі.

Окраса цієї дороги – рекреаційний пункт. Зводили його усі майстри лісу лісництва під керівництвом лісничого. Невеличка споруда-бесідка у вигляді трикутного будиночка приваблює ошатним виглядом. Довкола – обгороджене обійстя, вимощене дерев’яною бруківкою. Оригінально у пні встановлена колонка, яка подає чудову чисту водичку. Є дровітня із дровами і навкруги прекрасний ліс для відпочинку. Але це – не єдине місце для зупинки, поодаль, на в’їзді дороги є ще акуратна бесідка. Тож попри уже таки холодну погоду вміймо насолоджуватись подорожами рідним краєм та любімо природу.








 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром