Так від чого помер 12-річний хлопчик?

17 Листопада 2016, 20:05
3850

Як повідомляє Цензор.НЕТ, у волинському обласному управлінні охорони здоров'я спростовують інформацію про те, що причиною смерті 12-річного Олександра Мороза із смт Головне став поліомієліт.

На питання журналіста про причину смерті дитини, головний спеціаліст з педіатрії Людмила Рожко відповіла:

«Це не був поліомієліт. Точно. Дитина була щеплена».

Також читайте: «На Любомльщині від поліомієліту помер 12-річний хлопчик».

При цьому Рожко відмовилася назвати причини смерті хлопчика.

«Ми готуємо інформаційне повідомлення для всіх. І воно буде йти через прес-службу Міністерства охорони здоров'я».

Водночас головний імунолог Національної медичної палати Олег Назар, стверджує, що навіть вакцинована дитина могла підхопити цей вірус.

«Скажімо так, в теорії один випадок захворювань з певного відсотка завжди буде. Але це більше пов'язано з особливістю імунних реакцій. Якщо у дитини низька активність імунітету, то одноразової вакцинації їй мало. Але імунограму ж ніхто не робить. Може також бути варіант мутації вірусу – ми вводимо один штам, а в природі він мутував і зустрічається інший», – зазначає імунолог.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк, повідомив, що дитина померла не від поліомієліту, а від хвороби, симптоми якої схожі на поліомієліт, – пише Politeka.

За його словами, хлопчику були зроблені 5 щеплень проти поліомієліту.

«У нього був не поліомієліт, але клініка дуже схожа. Це синдром Гійєна-Барре, гостра запальна полірадікулонейропатія», — повідомив Ващенюк, додавши, що всі заходи з порятунку хлопчика були проведені за протоколом.

Аналізи дитини відправлені у Київ, проводиться розслідування. Про це повідомила Наталія Янко, керівник Волинського лабораторного центру.

Причиною хвороби, що призвела до смерті дитини, могло бути перенесене ГРВІ, – повідомляє Волинь24.

Гостре інфекційне захворювання могло спровокувати і синдром Гієна-Берра, а саме такий попередній діагноз медики встановили хлопчику, наголосила в.о. заступника головного лікаря КЗ ЦПМСД Любомльського і Шацького районів Олеся Дубина.

«Синдром Гієна-Барре – це поліомієлітоподібне захворювання: гострий в'ялий параліч. Ще достатньо не досліджено, що саме його викликає.

Вважається, що провокують його епідемія Зіка, гострі інфекційні захворювання... Тим не менше в дитини було проявів гострих інфекційних захворювань. Попри те, що вчителька розповідала про два пропущених дні через хворобу», – каже Олеся Дубина.

Батьки, за словами лікаря, не підтверджують цієї інформації.

«Ми вчора були у них вдома: батьки кажуть, що він пропустив школу тому що їздив з ними купувати взуття, а не через хворобу. Не зверталися вони і до амбулаторії. Діагноз не встановлений. На розтині нічого не сказали. Чекаємо результатів вірусологічного, гістологічного дослідження і висновків баклабораторії. Це все займе тижнів три часу, а може, й більше,» – каже Олеся Дубина.

Журналістка Волинь24 Олена ЛІВІЦЬКА пише, що на місці, в Головні, вже побувала санепідстанція, сімейний лікар. Встановлено спостереження за учнями 6-го класу.

«Йде відбір дітей: за приписом санстанції потрібно вести посилене спостереження за не менше, як п’ятьма особами з колективу, які найбільше контактували з дитиною. Всім дітям вимірюють температуру, оглядають їх, особливу увагу звертають на почуття слабкості в руках, ногах, в районі язика», – стверджує лікар.

За словами Олесі Дубини, паніки у селищі нема, але люди шоковані: «Здорова була дитина. Щеплена від усього».

Від поліомієліту хлопчик отримував щеплення у 2005, 2006, 2011 роках, згідно з календарем. Усі його однолітки у Головному щеплювалися однією вакциною.

17 листопада ввечері мають бути відомі результати аналізів, які й допоможуть установлять остаточну причину смерті 12-річного хлопчика.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024