Лише після розголосу в ЗМІ, чоловік передав печатку князя у Любомльський краєзнавчий музей

15 Листопада 2016, 17:26
1252

Житель району, який знайшов печатку князя Рюрика Ростиславича, передав знахідку в Любомльський краєзнавчий музей.

На березі волинського озера знайшли печатку князя Рюрика. Таку знахідку подарувало озеро Пулемецьке поблизу села Пульмо, що у Шацькому районі.

Нагадаємо, це так звана булла, свинцева князівська печатка, і фахівці визначають, що її власником був князь Рюрик Ростиславович.

На пластині зображені святі Михайло та Василь, написи виконані кирилицею, - йдеться на сайті газети «День».

Читайте також: «Так де ж поділася печатка князя Рюрика, яку нібито передали Любомльському краєзнавчому музею?..»​

Знахідка відноситься до 13 століття, а князь Рюрик Ростиславович є сином Ростислава Мстиславовича, онуком Мстислава Великого і правнуком Володимира Мономаха. Як великий князь київський, володів і волинськими землями, втратив їх і вони стали частиною Галицько-Волинського князівства.

У волинській пресі з’явилося повідомлення, що печатку передали в експозицію Любомльського краєзнавчого музею (бо Шацьк свого музею не має), але його директор Олександр Остап’юк повідомив, що наразі на 12 листопада такого подарунка музей не отримував. А придбати, якби продавали, печатку музей не в змозі: немає коштів.

Останнього разу, каже він, музей у Любомлі купував раритетні речі вже сім років тому. Знає, що і зараз у районі є так звані чорні археологи, які знаходять справжні цікавинки, але до музею їх і не несуть, а пропонують приватним колекціонерам.

Чоловік, який і знайшов печатку Рюрика (це колишній археолог) і який у газеті «Шацький край» повідомляв, що передав знахідку до Любомльського музею, зробив це лише після публікації «Дня» та обурень місцевих мешканців. У неділю він привіз печатку і передав її за договором лише на тимчасове зберігання. Тобто зможе забрати в будь-який момент...

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39