Перебування на сонці: поради лікарки-дерматолога Інни Шидловської

14 Липня 2019, 15:26
3071

Безперечно, сонце – джерело життя. У невеликих дозах його «ванни» дуже корисні: відмінні ліки від деяких форм сезонної депресії, синтез вітаміну D, який є незамінним для поповнення кальцію в кістках. Користуйтеся цими благами: кожного дня проводьте на сонці не менше 15-ти хвилин.

Про це йдеться на сторінках газети «Новий погляд+».

Проте у великих дозах це благо може бути дуже небезпечним і спричинити сонячні опіки, еритему, фотодерматоз у вигляді літнього дерматиту (від нього страждає 10 відсотків дорослого населення), акне, рідкісні види фотодерматозу, наприклад, червоний вовчак і кропив'янка, порушення пігментації, меланодермію («маска вагітності») або вітіліго, фотоімуносупресію, фоточутливість. Небажані ефекти також можуть бути довгостроковими: передчасне старіння шкіри, яке виражається появою пігментних плям, жовтуватий колір, глибокі зморшки, втрата пружності та еластичності, фотокарциногенез (рак).

Шкідливий вплив сонця на шкіру пов'язаний, в першу чергу, з ультрафіолетовим промінням, яке стимулює засмагу, але також є основною причиною опіків. Промені типу А ще підступніші, оскільки не завдають болю, але глибоко проникають у шкіру. Вони прискорюють старіння й можуть викликати нетерпимість до світла, відому як алергія та порушення пігментації (гіперпігментація, меланома). UVA- і UVB-промені теж призводять до порушень у клітинах і ушкоджують ДНК – це невидима шкода.

Часто спостерігаю сліди сонячних опіків на обличчі та плечах, особливо в дітей. Це не завжди результат легковажного засмагання на пляжі, опіки отримують, коли займаються спортом (катання на велосипеді, футбол).

Вкрай вразлива на сонці дитяча шкіра, адже вона перебуває в процесі формування. Особливостями є не до кінця сформована імунна система та незрілість клітин, що відповідають за пігментацію. У результаті близько 50 відсотків ушкоджень на клітинному рівні внаслідок надмірного впливу ультрафіолету виникають у віці до 19 років. Чим світліше фототип дитини (руде або світле волосся), тим вищою є небезпека. Тому влітку слід намагатися захищати їхню шкіру навіть при хмарному небі або коли просто грають у саду. Ті години, коли сонце стоїть високо в небі, є особливо небезпечними. А страждати від того, що вони загоряли незахищеними, діти будуть уже в дорослому віці. У спекотну погоду необхідно стежити за тим, щоб вони вживали багато рідини.

Раджу дотримуватися кількох правил перебування на сонці:

  • Шукайте тінисті місця й уникайте перебування на сонці під час його пікової активності з 11 до 17 години. Носіть самі та надягайте на дітей головні убори, сонцезахисні окуляри та футболки;
  • Виберіть необхідний рівень захисту для вашої шкіри;
  • Наносьте крем від сонця в достатній кількості безпосередньо перед виходом;
  • Застосовуйте його повторно з короткими проміжками та у великих кількостях, особливо після плавання, рясного потовиділення або обтирання рушником.

Важливо знати, що деякі види їжі допомагають поліпшити захист від сонця. Ряд природних речовин, таких як каротеноїди, вітамін С, який міститься в овочах і фруктах, а також вітамін Е, сприяють вашому захисту.

Інна ШИДЛОВСЬКА, лікарка-дерматолог

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024