Лікарка-інфекціоністка розповіла про шляхи передачі збудників інфекцій

14 Липня 2019, 12:07
4287

У літній період частішають випадки спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на сальмонелу, кишкову паличку, ротавіруси тощо.

Гострі кишкові інфекції характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, багаторазовим поносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла тощо, – передає газета «Новий погляд+».

Існують три шляхи передачі збудників інфекцій. Основний – харчовий, коли зараження відбувається через самі продукти, вжиті в їжу без достатньої гігієнічної чи термічної обробки, і приготовлені з них страви. Водний шлях проявляється значно рідше, в основному через неякісну питну воду. При контактно-побутовому інфекції можуть передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизну, рушники, посуд, іграшки).

Отже, основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технологій приготування страв, умов та термінів зберігання продуктів харчових продуктів та їх якості.

Щоб вберегти себе від захворювання необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати й зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти;
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади;
  • добре прожарювати або проварювати їжу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів;
  • використовувати безпечну воду, не пити її з неперевірених джерел;
  • мити та обдавати окропом фрукти й овочі;
  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності;
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати таку воду;
  • уникати контактів з особами, які мають захворювання.

Характерні ознаки кишкової інфекції: слабкість; головний біль; блювання; болі в животі; підвищення температури; пронос, інтоксикація, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо. При появі симптомів захворювання своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Леся РОМАНЮК, лікар-інфекціоніст

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024