Поліція застерігає, як не потрапити «на гачок» шахраїв

12 Листопада 2016, 10:58
1647

З початку року в Любомльському відділі поліції зареєстровано 46 фактів шахрайств, – інформує прес-служба.

«Ваш син – у поліції»

Схема його проста, але вирішальними тут є фактори несподіванки та гра на емоціях потерпілого. Телефонують людині та повідомляють, що її родич або знайомий потрапив у біду чи ситуацію, яка потребує певної суми грошей.

Якщо потенційна жертва починає нервувати, розпитувати подробиці, шахрай тріумфує – жертва «на гачку». Зазвичай, зловмисники одразу знімають кошти з банківської картки або сім-карти, що пересилають стурбовані жертви, а номери телефонів, з яких дзвонили, відключаються.

Тож, щоб не стати жертвою таких шахраїв, пам’ятайте:

1. Перш за все, не впадайте у паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

2. У таких випадках ніколи не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть людину, яка представилася працівником поліції, назвати прізвище, ім'я, по батькові і дату народження затриманого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють, і ваш номер набрали шляхом випадкового набору.

3. Уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть в поліцію (телефон чергової частини «102») і перевірте інформацію.

4. Спробуйте якнайшвидше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

Шахрайство… в Інтернеті

Окремо звертаємо увагу на операції з банківськими картками.

30-річна жителька міста розмістила якось на одному з веб-сайтів оголошення про продаж дитячих речей. Покупець мав розрахуватися за товар безготівковим платежем – переказати кошти на банківську платіжну картку.

Не розібравшись з роботою банкомата, жінка у телефонному режимі радилася з «покупцем», які кнопки натискати та які банківські операції підтверджувати. Діючи за інструкцією зловмисника, вона не помітила, що перевела на незнайомий рахунок залишок грошей зі своєї картки.

Поліція закликає громадян бути обачними:

– ніколи не називайте незнайомцям свої особисті дані, номери карткових рахунків та пін-код;

– не здійснюйте платіжні операції, які Вам не зрозумілі, не дійте за інструкціями незнайомих осіб, які намагаються в цьому «допомогти».

У таких випадках шахраї діють наступним чином: спочатку називають номер рахунка самої ж жертви. Як правило, власники платіжних карток знають напам'ять реквізити своїх карток, тому не помічають махінації. Далі злочинець називає суму переказу, а потім – номер своєї картки. Таким чином, неуважна жертва вважає, що отримує кошти, а, насправді, відправляє свої кошти шахраям.

Шановні громадяни! Якщо ви все-таки потрапили на «гачок» – якнайшвидше телефонуйте до поліції. Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах».

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром