Секрети швидкого читання

26 Червня 2019, 19:20
3174

Майже всі тексти є надлишковими: автори часто повторюються в тексті, в словах занадто багато літер (якщо брати з них абсолютно все голосні, текст все одно буде нормально читатися), подача матеріалу надмірно докладна, а саме кількість літературного матеріалу просто величезна.

Навчитися читати швидко, не втрачаючи змісту прочитаного і запам'ятовуючи потрібний матеріал цілком реально, якщо знати, як це робити правильно і приділити деякий час тренувань. Магазин книг допоможе підібрати літературу для занять, головне не забувати, що в навчанні найважливіше регулярність.

Немає озвучки. Звичка промовляти читається текст про себе сильно уповільнює процес. Відмовитися від внутрішньої артикуляції досить складно, однак допомогти в цьому можуть спеціальні вправи. Під час читання тексту можна вважати про себе в зворотному порядку (від 10 до 1), вибивати певний ритм ручкою по столу і навіть співати улюблену пісню. Такі дії відвернуть від промовляння тексту, і якщо спочатку зміст прочитаного буде вислизати, то вже через пару тренувань все слова стануть зрозумілі.

Периферичний зір. Необхідність пробігати очима текст кожного рядка також гальмує швидкість читання. Якщо навчитися охоплювати рядок цілком за один раз, справа піде значно швидше. Для тренування бічного бачення можна використовувати таблиці Шульте (квадрати 20 на 20 см з буквами або цифрами можна накреслити самостійно), дивлячись на які, необхідно знайти всі зображені символи в правильному порядку не рухаючи очима. Заняття з таблицями навчать користуватися периферичним зором і читати без переміщення погляду вздовж рядка.

Ще один спосіб захоплювати поглядом більше інформації – текстова піраміда. Розмістивши будь-який текст на аркуші паперу або прямо на екрані комп'ютера у формі трикутника, з поступовим розширенням рядків до низу, можна натренувати читати не рухаючи очима. Навіть під час звичайної прогулянки можна спробувати зафіксувати погляд в одній точці і розглядати, що відбувається навколо, боковим зором.

Пошук сенсу. Для того, щоб закінчити більшість використовуваних в літературі фраз, зовсім не обов'язково дочитувати їх до кінця. Варто спробувати під час читання пропускати закінчення словосполучень і пропозицій, адже такі тренування допоможуть в результаті пропускати досить великі шматки тексту, не втрачаючи при цьому сенсу написаного. Як варіант, текст можна роздрукувати і попросити кого-небудь зафарбувати по парі слів на початку і кінці речення. Якщо вийти переказати прочитане і пояснити, про що йшла мова – тренування пройшло відмінно.

Прискорення. Під час читання можна використовувати метроном, як настільний, так і його онлайн-імітацію. Основне завдання тренування - після кожного удару переміщатися на наступний рядок тексту. Починати можна з 60 ударів в хвилину, поступово прискорюючи ритм до 150. Важливо не водити очима по рядках, а читати вертикально, дивлячись в центр рядки і сторінки. При регулярних заняттях по 30-40 хвилин швидкість читання значно підвищиться.

Точка неповернення. Під час читання більшість людей по кілька разів повертається до вже прочитаного. При освоєнні складної технічної літератури це ще більш-менш виправдано, проте поступово стає звичкою, в рази уповільнює читання. Щоб не бігати очима по тексту можна використовувати широку закладку і прикривати нею вже прочитаний текст. Закладка буде потрібна до тих пір, поки не виробляється звичка читати без повернення назад.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024