Нарешті літній час скасовується, зимовий застосовується

29 Жовтня 2016, 20:42
3136

Літній час із переведенням годинників на одну годину назад в Україні скасовується.

Про це повідомив заступник міністра Мінекономрозвитку Максим Нефьодов.

«Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року №509 «Про порядок обчислення часу на території України» на території України 30 жовтня 2016 року о 4 (четвертій) годині за київським часом скасовується літній час із переведенням годинникової стрілки на 1 (одну) годину назад», – йдеться в постанові.

Styler розповідає, в яких країнах відмовилися від сезонного часу і кому перебудуватися до нового режиму складно.

Переведення годинників в Україні 2016

Перехід на зимовий час практикується у багатьох країнах ще з початку 20-го століття. В Україні вже 20 років переводять стрілки годинників навесні на літній час, а восени – на зимовий.

Осіннє переведення годинників 2016 відбудеться у 04:00 30 жовтня. Стрілки переведуть на одну годину назад. Таким чином, у ніч із суботи на неділю українці зможуть поспати на годину довше.


Сезонне переведення годинників у світі

Спочатку основною причиною переведення стрілок годинника навесні і восени вважалася економія енергоресурсів, так як світловий день при цьому збільшувався на одну годину.

Вперше годинник перевели в 1908 році в Англії. З кожним роком кількість країн, що слідували прикладу англійців, зростало. Ще через 10 років перехід на літній/зимовий час ввели в Америці.

Переведення годинників у світі: синім позначені регіони, де переходять на літній час; помаранчевим – країни, що живуть по постійному зимового часу; червоним – регіони, в яких на літній час ніколи не переходили.
Переведення годинників у світі: синім позначені регіони, де переходять на літній час; помаранчевим – країни, що живуть по постійному зимового часу; червоним – регіони, в яких на літній час ніколи не переходили.

Однак у сучасних умовах, коли електроенергія витрачається цілодобово, у багатьох державах цю причину називають невиправданою. Відмовилися від переходу на літній час і живуть по постійному зимового країни Африки, деякі штати в Америці, Бразилія, Китай, Індія, Японія, Росія, Білорусь і ще кілька країн колишнього СРСР.

Вплив на здоров'я

Проблеми зі здоров'ям через переведення стрілок виникають, як правило, у людей із захворюваннями нервової і серцево-судинної системи. Важко перебудуватися на новий режим дня літнім людям, маленьким дітям, а також працюючим, чий трудовий день починається рано вранці.


Здоровій людині для адаптації до зміни часу необхідно від трьох днів до тижня. Звикнути до зимового часу набагато легше, ніж до літнього, адже завдяки переведення годинника на годину назад, вставати з ранку набагато простіше.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024