Коли набуде чинності новий правопис та як вплине на вступну кампанію

25 Травня 2019, 09:55
1672 Джерело: фото ілюстративне

Нова редакція українського правопису вступить у дію з моменту офіційної публікації. Новий правопис ніяк не впливає на вступну кампанію 2019 року.

Про це кореспонденту IA ZIK повідомили в прес-службі Міністерства освіти.

Директор Інституту мовознавства імені Олександра Потебні НАНУ Богдан Ажнюк у коментарі IA ZIK зазначив, що прийняття Кабміном саме 22 травня рішення про затвердження нового правопису стало певною несподіванкою для науковців.

Читайте також: Фемінітиви в законі: «индик» та інші норми нового правопису

«Оскільки Кабмін вже фактично у відставці, не дуже хтось чекав, що воно вчора станеться, це виявилося несподівано. Тепер мають бути чергові процесуальні кроки. Щоб правопис реально почав впливати на суспільне життя, він має бути виданий масовим тиражем, має бути розпорядження Кабміну або Міністерства освіти як одного з органів. Думаю, це найближчим часом з’явиться. Це вже не вперше змінюється правопис. Новий правопис буде запроваджуватися приблизно за такою ж схемою, як була запроваджена чинна редакція правопису у 1989-1990 році», – повідомив Ажнюк.

Науковець додав, що прийняття нового правопису за день до ЗНО з української мови ніяк не вплине на ситуацію.

«Усі вчителі в школах – люди з певним життєвим досвідом і розумінням ситуації. Є врешті міністерство освіти, куди вони можуть звернутися. Це було би абсурдним, якби вчора Кабмін прийняв постанову, а вже сьогодні за це дітям ставити оцінки. Наскільки я знаю зі спілкування з керівництвом Міносвіти, те, що стосується різних атестаційних заходів, ЗНО – там буде досить тривалий адаптаційний період (3-5 років), протягом якого усі ці речі будуть відповідним чином втілюватися. Сьогодні пишуть так, як вчилися. Усі ми чудово знаємо, що будь яка норма закону починає діяти тільки після оприлюднення. Це тільки повідомлення, що відбулося затвердження. Це все буде прописано і ніяких підстав для паніки немає», – наголосив Б.Ажнюк.

На його думку, для провадження нового правопису, зокрема, у ЗНО, має бути досить тривалий період.

«Правопис – це навіть не правила дорожнього руху, це значно складніша знакова система. Навіть для правил дорожнього руху має бути адаптаційний період, а щодо правопису – відповідно до нього навчаються протягом досить тривалого часу. Міністерство освіти визначить, чи це буде три чи п’ять років, протягом яких ті, хто проходять атестацію, пройдуть навчання за цим правописом. Тільки тоді можна з них питати, вимагати. У правописі передбачено кілька норм, коли чинна на сьогодні норма буде існувати паралельно з тою, що запроваджується. Це полегшить адаптацію», – пояснив Ажнюк.

Як повідомлялося, Кабмін 22 травня затвердив нову редакцію українського правопису. 23 травня українські учні та студенти складають ЗНО з української мови та літератури.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024