«Сучасна передвища освіта має готувати спеціалістів до роботи з новітніми технологіями», – Ірина Констанкевич

17 Травня 2019, 12:15
Ірина Констанкевич 1233
Ірина Констанкевич

Сучасна фахова передвища освіта в Україні повинна готувати спеціалістів нового рівня та можливостей, аби вони були здатні до ефективної роботи в умовах активного впровадження новітніх технологій.

Про це заявила народний депутат від УКРОПу, співавтор законопроекту № 8321-д «Про фахову передвищу освіту» Ірина Констанкевич, коментуючи ухвалення Верховною Радою документа в першому читанні.

За її словами, проект закону підготувала робоча група з понад ста експертів. Їхньою метою було створення документа, ухвалення якого дасть можливість підготувати конкурентоспроможного фахівця для роботи в Україні.

«Законопроект стосується найближчого майбутнього українських коледжів і технікумів. Відтягування ухвалення документа поставило б під питання існування цих закладів та цілої ланки освіти, яка могла б залишитися без законодавчого забезпечення», – зауважила представниця УКРОПу.

Ірина Констанкевич пояснила, що проектом закону визначаються статус, структура, права та обов’язки, джерела фінансування технікумів, коледжів і прирівняних до них училищ (вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації).

Також у документі прописано принципи, закладені в основу управління у сфері фахової передвищої освіти, визначено органи управління для закладів різних форм власності. Водночас створено законодавче підґрунтя для реалізації автономії закладів фахової передвищої освіти.

«Підтримка цього закону показала підтримку змін у вітчизняній освіті, однак попереду велика і складна робота над документом до другого читання. Разом з тим закликаю народних депутатів долучитися до роботи над законопроектом, подавати свої правки та пропозиції. Усі проблемні питання, які ще є, ми врахуємо», – резюмувала нардеп від «Українського об’єднання патріотів».

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024