У Луцьку обговорили скорочення стоматологічних закладів, зокрема і в Любомлі

12 Травня 2019, 16:56
4315

Подальше скорочення комунальних стоматологічних закладів може призвести до того, що волинянам не буде кому надавати стоматологічну допомогу.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства, – пише ІА «Волинські новини».

Член комісії Сергій Сівак повідомив, що ініціював розгляд питання у зв’язку з тим, що до нього звернувся лікар-стоматолог Рожищенської центральної районної лікарні, нарікаючи на неправомірне скорочення штату стоматологічного відділення у кількості 20 осіб.

Такі системні порушення, зі слів депутата, мають місце і в інших районах області, наприклад, у Ковелі скоротили стоматполіклініку (36 осіб). Такі ж факти траплялися у Старій Вижівці, Любомлі, Шацьку, Іваничах. Торік двічі відбувалося засідання круглого столу у Верховній Раді, де рекомендували органам місцевого самоврядування утриматися від подальшого скорочення стоматологічної служби.

Депутат відзначив, що рівень охоплення населення стоматологічними послугами катастрофічно знизився, тож законодавча гілка влади рекомендує утриматися від подальших кроків, що можуть призвести до того, що стоматологічну допомогу жителям області не буде кому.

Як зауважив експерт зі стоматології управління охорони здоров`я Волинської обласної державної адміністрації, завідувач відділенням щелепно-лицьової хірургії Волинської обласної клінічної лікарні Дмитро Струк, однією з найбільших проблем області лишається стан стоматологічного здоров’я населення. Низький рівень стоматологічного здоров’я, насамперед дитячого населення та вагітних, негативно впливає на стан загального здоров’я впродовж всіх періодів життя людини.

Стоматологічну допомогу населенню області надають чотири (у 2017 році – 5) стоматологічні поліклініки (Володимир-Волинська, Горохівська, Нововолинська та Луцька міська стоматологічна поліклініка).

Потужна Ковельська стоматологічна поліклініка анульована, не зберегли навіть статус стоматологічного відділення. Протягом 2018 року ліквідоване і Ковельське ортопедичне відділення. Також в області діють чотири стоматологічні кабінети при лікувально-профілактичних закладах (за звітами за 2018 рік) збережені тільки при Торчинський РЛ (Луцький район), Колківській РЛ (Маневицький р-н), Заболотівській РЛ та лікарський амбулаторії села Самари (Ратнівський р-н), всі інші стоматологічні відділення та кабінети при лікувально-профілактичних закладах області ліквідовані (35 за 2017 рік).

Є 12 зубопротезних кабінетів (19 за 2017 рік); відсутні ортопедичні кабінети в Іваничівському, Камінь-Каширському, Ковельському, Любомльському, Старовижівському, Турійському та Шацькому районах; працюють 5 ортодонтичних кабінетів; (9 за 2017 рік); стаціонарні стоматологічні кабінети при загальноосвітніх закладах та при закладах професійно технічної освіти відсутні (2016 – 40).

До того ж, раніше у кожній школі Луцька діяв стоматологічний кабінет, наразі не лишилося жодного. На думку експерта, фінансування надання стоматологічної допомоги повинні брати на свій бюджет ОТГ.

Своєю чергою, президент ГО «Асоціація стоматологів України» Ірина Мазур повідомила, що на Волині забезпеченість стоматологами нижча, ніж в середньому по Україні (3,95 порівняно з 4,33), в області працює вдвічі менше лікарів, ніж на Львівщині. У 2008 році в області працювали 129 комунальних стоматологічних закладів, у 2017 – 67, кількість приватних стоматологічних закладів також зменшилася з 50 до 30.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024