Любомльському музею подарували колекцію з 98 стародавніх монет

11 Травня 2019, 16:20
Олександр Остапюк 3548
Олександр Остапюк

У Любомльському музеї стартувала акція «Збережи пам’ять – подаруй музею експонат».

Нещодавно з нагоди наближення професійного свята (18 травня – Міжнародний день музеїв) у Любомльському краєзнавчому музеї стартувала акція «Збережи пам’ять – подаруй музею експонат»! Її метою є зібрання та збереження пам’яток матеріальної та духовної культури Любомльщини, їх популяризація та примноження до Музейного фонду України, – повідомляють в установі.

Одним із перших до акції долучився відомий волинський краєзнавець, колекціонер, головний зберігач фондів музею, заслужений працівник культури України Олександр Остапюк.

Він презентував для музею колекцію срібних монет XVI–XVIII ст. країн Європи (Священна Римська імперія, Нідерланди, Австрія, Угорщина, Чехія, Польща, Прусія та ін.) загальною кількістю 98 штук.

Зауважимо, що всі монети походять зі скарбу, виявленого на околиці міста Любомля у 1959 році. Невідомо, на якій глибині, в якій посудині знаходився скарб, та яка кількість монет була в ньому. На цій території до ХVІ ст. знаходився Свято-Іллінський монастир.

Частину монет тоді взяли робітники заводу, основну ж частину забрав додому бульдозерист, який виявив знахідку.

Пройшов деякий час, і в будинку бульдозериста відбулася пожежа. Коли сусіди почали виносити все з хати, хтось виніс каструлю, повну монет. Монети всі були срібними, не окислені, великих і малих розмірів.

Тоді молодь перестала гасити пожежу і накинулась напихати монети в кишені. Частину скарбу господар забрав, а інша частина розійшлась серед присутніх. Протягом півроку значна частина учнів носила в кишенях десятки монет.

Олександру Остапюку на той час було 11 років, і він вже цікавився нумізматикою. Різними шляхами вдалось придбати більше сотні монет. У школі був гурт колекціонерів і між собою називали ці монети «з пожежі».

У скарбі були монети Австрії, Нідерландів під владою Іспанії, Голландської республіки, Речі Посполитої, німецьких земель та ін. Серед монет – талери, півталери, чвертьталери, тимфи, орти, шестигрошовики, трьохгрошовики, крейцери. Найстаріша виявлена монета – талер архієпископства м. Зальцбург 1559 року. Наймолодшою монетою є 3 крейцери 1711 року.

Можна припустити, що скарб був закопаний у 20 роки XVIII ст., адже початок цього століття був дуже неспокійний, і через цю території проходили війська різних країн.

Нині, після детального вивчення та атрибуції, колекція монет поповнює фонди Любомльського краєзнавчого музею.

Читайте такожМитниці України передали у Любомльський музей цінні експонати

Коментарі
27 Травня 2019, 15:30
У батька було багато старовинних монет і про кожну він розповідав нам з братом цікаві історії. Зараз я і сама іноді на Віоліті спібні монети купую, а брат серйозно продовжує батькову колекцію.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024