Рекреаційні зони Любомльщини потрапили у список найпопулярних на Волині

05 Травня 2019, 13:31
«Машівський бір» 3757
«Машівський бір»

Природа волинського краю багата, здатна потішити око і навіть приємно здивувати гостей, але сама природа тут безсила, адже їй потрібно «допомагати». Люди облюбували для відпочинку поліські ліси, однак ніхто навіть не задумується, що для їхнього комфорту працювали десятки людей.

Бо ж рідко хто зараз захоче відпочивати просто на лісовій галявині без, як мінімум, столика чи бесідки. Для облаштовування комфортного відпочинку гостей лісу трудяться його господарі, чи, влучніше сказати, «слуги» – лісівники. Вони власними руками майструють рекреаційні пункти, слідкують за їх станом, підтримують там чистоту,– пише Конкурент.


В останні роки лісівники активно взялися за посилення роботи в напрямку рекреації та туризму. Тільки за 2017-2018 роки на Волині з`явилося 22 великих рекреаційних пункти, і якщо у 2016 їх було 96, то на кінець 2018-го наша область могла похизуватися 118-ма такими об`єктами. А ще у кожному з районів постійно до послуг відпочивальників малі зони відпочинку – облаштовані бесідки, столики, тощо. Їх налічується 655.



Одним із «найсвіжіших» творінь лісівників став пункт відпочинку «Край міста» у одному з масивів Любомля. Працівники розчистили від чагарників майже гектар лісу, встановити альтанки, мангали, столи просто неба, облаштували доріжки, дитячу зону, волейбольний майданчик, встановили інформаційні стенди, при в’їзді зробили автостоянку.

За словами директора ДП «Любомльський лісгосп» Володимира Туревича, це вартувало близько 240 тисяч гривень. Справитися зі всім запланували до свого професійного свята і втілили заплановане у життя – у третю неділю вересня презентували пункт людям. Крім цього пункту, на території Любомльського лісгоспу є ще 45 міні-рекраційних пунктів з облаштованими кострищами, гойдалками, альтанками.

Ще один цьогорічний пункт «Капітулка» знаходиться на Володимирщині, біля траси Ковель-Володимир-Волинський. Одночасно тут можуть відпочивати понад три десятки людей.


Зразково-показовим пунктом, яким лісівники можуть сміливо хизуватися і який може змагатися звання найкращого в Україні, є комплекс «Пролісок» на Ківерцівщині. Можливо, він обійшовся дорожче, ніж усі інші – близько 400 тисяч гривень, але це того вартувало. До послуг бажаючих відпочити – просторі і електрифіковані альтанки, є і мангали.

До речі, лісівники спеціально для відпочивальників заготовляють дрова, які дають безкоштовно, а за потреби працівник «Проліску» ще й розведе багаття. Дітвора, та й дорослі, які захочуть повернутися в країну дитинства, можуть погойдатися на гойдалках. Окрема тема – неповторний дизайн клумб, які працівники управління облаштовували самотужки. Поглянувши на таку красу, навіть шкода тут зробити зайвий крок, але лісівники запрошують усіх охочих, мовляв, «все ж робили для людей».

Окрім відпочинку, гості можуть і розжитися «лісовим добром» – на території комплексу працює магазин «Лісовичок», на прилавках якого представлена продукція з цехів волинських лісгоспів. Зважаючи на те, що «рекреаційка» обставлена «по-багатому», її цілодобово охороняють.




Трошки скромніше, але не менш комфортно і затишно в «Сосновому борі» поблизу Маневич. Тут – майже десяток альтанок для великих та малих компаній, столи та лави, вмуровані мангали і облаштовані місця для вогнища, пісочниці та гойдалки для наймолодших відпочивальників.

Виграють у придорожніх пункти, що розташовані біля водойм. До прикладу, Люб’язівський рекреаційний пункт нацпарку «Прип'ять-Стохід», що поблизу озера Любязь у Любешівському районі, будинок лісівника – кордон «Піща» у Шацькому районі. Наявність водойм дозволяє розширити можливості для відпочивальників, а також порибалити.

Кожного літнього дня у будинку лісівника людно, адже тут є на що подивитися – зариблені водойми, ставки з качками, вольєри з дикими свинями та фазанами. Найбільше тішаться звіриною діти, які також можуть погратися на майданчику з гойдалками. Ті, що не захочуть покидати це місце, зможуть з комфортом заночувати в будиночку лісівника.

«Найрозкрученішою» та популярною серед волинян є зона рекреації у Воротнівському лісництві. Волинські журналісти навіть «охрестили» це місце «волинською Швейцарією». Тут направду дуже гарно і можна й не відразу повірити, що ти не за кордоном. Навіть осінню тут буває багато людей. За вихідні кількість відвідувачів доходить до числа з трьома нулями. Лісівники розповідають, що бували такі дні, коли територією Воротнівського заказника гуляли, катались на велосипедах, відпочивали більше 700 людей.

Крім рекреаційних пунктів лісівники додають нашій області ще однієї особливості, встановлюючи на автошляхах гарні і добротні екозупинки. У 2018 році працівники галузі встановили в районах області 72 автобусні зупинки в екостилі. Зокрема, такі споруди завдяки старанням всіх без винятку працівників лісової галузі Волині вже красуються в селах Карасин, Городок, Градиськ, Лишнівка, Прилісне, Семки Маневицького району. Також є у селах Головно, Замлиння, Пустинка, Куснище, Вигнанка, Скиби Любомльського району; Березичі, Підкормілля, Прохід Любешівського району та інших куточках області.

Варто зазначити, що лісівники беруть на себе всі витрати з виготовлення та облаштування рекреаційних пунктів, встановлення зупинок. Відпочинок в таких зонах – абсолютно безкоштовний. Тільки приходь та відпочивай, і навіть не думай, де знайти дрова для вогню. Бо ж лісівники і це продумали та пропонують їх так само безкоштовно.

Звичайно, нелегко згадати про всі рекреаційні пункти, адже їх на Волині до восьми сотень, а ще важче уявити, скільки зусиль (не говорячи вже про кошти) потрібно витратити для реалізації таких ідей. Рекреаційні пункти допомагають лісівникам зібрати людей в одному місці зі смітниками та облаштованими місцями для багаття – це допомагає захистити ліс від сміття та пожеж.

Важливим моментом є саме формування культури відпочинку за допомогою таких пунктів – відпочинок на лоні природи стає цивілізованішим. Разом з тим в кожному пункті є стенди з інформацією про ліс, а також правилами поведінки в ньому, про рослин, тварин, про шкоду сміття та небезпеку лісових пожеж. Як не крути, але частина людей зверне на них увагу і зробить висновки.

Проте найважливіше те, що облаштування рекреаційних пунктів найприємніше і найвідчутніше для тих, хто їх часто бачить – місцевих жителів. Вимогливість та прагнення людей до комфортного відпочинку обернулися позитивом для відпочивальників та місцевих, а для лісівників стала викликом та своєрідною місією зробити «рекреаційки» комфортними, привабливими та з усіма зручностями.

Кожен житель потішиться від того, що на території його рідного села є такі облагороджені, зі смаком облаштовані ділянки для відпочинку. Беручи до уваги те, як живе багато сучасних сіл, місцевим не випадає можливість довго перераховувати визначні місця своєї малої батьківщини (окрім наявних історичних пам`яток). Однак наявність в селі рекреаційної зони, яка підкреслює красу даної Богом природи, додає бали до його загального рейтингу.

Завдяки роботі лісівників багато волинських сіл мають свою родзинку, яка приваблює туристів та дає приводи для гордості місцевим жителям. А натомість лісівникам не потрібно нічого, окрім свідомої позиції відпочивальників та місцевих жителів, а також бажання зберегти наші ліси і такі пункти-подарунки на майбутнє.

Не зважаючи на очевидні перемоги та здобутки в плані рекреації, очільник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко запевняє, що лісівники не збираються зупинятися на досягнутому.

«Ми й надалі будуватимемо ще кращі, ще сучасніші рекреаційні пункти, оскільки обов’язок лісівників – подбати, щоб час, проведений на природі, запам’ятався комфортом», – сказав головний лісівник Волині під час підсумкової наради за 2018 рік.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024