У Забужжі відбувся етнофестиваль «Надбужанська писанка»

02 Травня 2019, 20:30
2346

Уже вдруге у Рівненській ОТГ всі охочі мали змогу помилуватися чудовими витворами народних умільців, майстерність яких вдосконалюється з кожним роком.

Великодні столи презентувало кожне старостинство. Всього у конкурсі зареєструвалось і взяло участь 26 майстрів-писанкарів, із них 12 дітей до 15 років, – йдеться на сайті громади.

Свято відкрили ведучі Володимир Хомік та Василина Шваліковська. Вони запросили настоятеля місцевого храму отця Іоана Крошетецького благословити дійство. Священик розповів про історію виникнення писанки, традиційні волинські візерунки, а на закінчення спільно з усіма вірянами тричі проспівали Великодній тропар «Христос Воскрес із мертвих».

Отець Іоанн Крошетецький
Отець Іоанн Крошетецький

На правах господаря до присутніх звернувся сільський староста Олександр Герун. Він віншував усіх із святом, передав найщиріші побажання від сільського голови Володимира Крижука і запросив до слова ініціатора та організатора етнофесту, в.о. директора КЗ «Центр КДСТ» Рівненської ОТГ Павла Москалюка. Керівник закладів культури також вітав господарів та учасників, ознайомив з умовами та критеріями оцінки конкурсу.

Олександр Герун і Павло Москалюк.
Олександр Герун і Павло Москалюк.

До складу журі ввійшли Олександр Герун, отець Іоан та Павло Москалюк. Їм надзвичайно складно було оцінити роботи та визначити переможців, так як усі вироби відзначались оригінальністю, високою технікою та креативністю.

Працівники культури підготували цікаву концертну програму. Як завжди, неперевершеними були народний аматорський колектив «Опалинка» (керівник Олена Баштанська) та духовий оркестр із Гущі (керівник Микола Крук).

народний аматорський колектив «Опалинка»
народний аматорський колектив «Опалинка»

Українською піснею порадували фольклорні колективи із Рівного та Столинських Смолярів. Гарно зарекомендував себе і дует з Полапівського будинку культури у складі Ірини Узарук та Лесі Херло. Родзинкою концерту стали виступи господарів – солістів Забузького СБК Лідії Хомічук, Владислава Сінотрусова та директор закладу Володимира Хоміка.

Фольклорний колектив із Рівного.
Фольклорний колектив із Рівного.

На завершення свята підвели підсумки та нагородили переможців. Голова журі Павло Москалюк вручив дипломи та цінні подарунки. Так, серед дітей до 15-ти років ІІІ місце посіла Софія Романюк (с. Борове), ІІ – Юрій Паламарук (с. Забужжя), І – Ірина Дибаль (с. Столинські Смоляри).

Серед дорослих ІІІ місце присудили Надії Бугайчук (уродженка с. Рівне), ІІ – Тамарі Войтович (с. Забужжя), І – Галині Романюк (с. Борове).

Кожен із учасників конкурсу отримав заохочувальний приз за участь. Бібліотекар Надія Сидун підготувала огляд літератури «Дивосвіт писанки» та виставку великодніх малюнків.



Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром