Любомльщину обіцяють забезпечити місцевим телебаченням

09 Жовтня 2016, 08:00
2378

Через складність міжнародної координації щодо присвоєння частот телевізійного мовлення майже третина Волині не бачить більшість українських телевізійних каналів, як в аналоговому, так і цифровому форматах.

Відтак глядачі п’яти поліських районів області змушені задовольнятися польськими та білоруськими телепрограмами. А подекуди й російськими, які транслюють прикордонні сусіди – пишуть на сторінках тижневика «Сім’я і дім».

«Це насамперед стосується Маневицького, Володимир-Волинського, Шацького, Любомльського, Ратнівського районів. Причина криється в проблемі із присвоєнням частот для телевізійного мовлення, яке потребує міжнародної координації. Вона утруднена через географічне розташування Волині та централізованого узгодження на рівні держави», – зазначає директор Волинської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Сергій Семерей.

Проблему намагалися вирішувати впродовж п’яти років, відколи заходилися впроваджувати цифрове телебачення на Волині. Провайдером послуги є ТОВ «Зеонбуд», що за п’ятирічку спромоглося встановив цифрові телевізійні станції лише на шести об’єктах державного оператора – Концерну РРТ. Цього недостатньо, бо забезпечує покриття цифровим сигналом лише 60% території області.

«Концерн РРТ має об’єкти, де можна встановити таке обладнання, зокрема й на Поліссі. Однак, як заявляє український державний центр радіочастот, на заваді стоїть відсутність частот, – каже Сергій Семерей.

Коли в 2010–2011 роках ліцензувався «Зеонбуд», всі вільні 664 частоти в дециметровому діапазоні були віддані цьому товариству. Хоча за правильного планування мали б виділити лише 320 частот. Оцю різницю якраз ми і пропонуємо перерозподілити для того, щоб забезпечити телевізійне мовлення і в прикордонних районах, і в інших районах Волині».

Власне в цьому полягає пілотний проект волинської влади, озвучений 27 вересня в Києві на засіданні колегії Держкомітету телебачення та радіомовлення України.

«Ми не просимо коштів. Маємо непогані цифри перевиконання бюджетів, багато працюємо щодо їх наповнення. Потрібні конкретні рішення і політична воля», – каже голова облдержадміністрації Володимир Гунчик.

Отож, є сподівання, що завдяки пілотному проекту Волинь буде забезпечена цифровим телевізійним сигналом уже наступного року.

1

Інфографіка Дмитра АВРАМЕНКА.

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Любомль»​ заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу[email protected].

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024