Як правильно вибрати кутник металевий

03 Квітня 2019, 18:31
4736

Металопрокат широко використовується у виробництві і будівництві. Одним з найпоширеніших типів прокатних виробів є кутник металевий. Основною відмінністю такого прокату від інших видів – поперечний кутовий переріз, завдяки якому куточок дістав свою назву.

Сталеві куточки роблять як методом гарячого плющення, так і холодним способом на спеціальних кромкозгинних верстатах.

 Кутники металеві вважаються багатофункціональним матеріалом, що дозволяє створювати рівні кути конструкції і використовуються:

- в якості арматури підвищеної жорсткості при зведенні бетонних будівель;

- при виготовленні меблів;

- для формування укосів і оформлення отворів вікон і дверей;

- монтажу тепличних каркасів;

- у будівельній сфері для зміцнення перекриттів із високими прольотами і покрівлями.

 Кутник металевий: тонкощі вибору

Асортамент прокату типу кутник металевий досить великий, тому перед придбанням виробів вимагають визначитися з метою і сферою його застосування і майбутніми навантаженнями. Від цього залежатиме величина та вид профілю кутника, а також матеріал його виготовлення.

Кутники можуть відрізнятися за формою і бути рівнобічними або нерівнобічними. Рівнобічний прокат відрізняється підвищеною жорсткістю та міцністю й відмінно витримує високі навантаження. Кутовий прокат Г-подібного перерізу менш готується і найчастіше використовується як додатковий армувальний матеріал.

Необхідний профіль визначається у відповідності проекту майбутньої конструкції, оскільки куточок повинен забезпечувати її міцність і витримувати навантаження.

При виборі кутника металевого слід звертати увагу на такі параметри:

1. Мета використання прокатного виробу (для меблевого виробництва і багатоповерхової будівлі потрібно різні види прокату).

2. Тривалість експлуатації.

3. Особливості навантаження на виріб.

4. Стійкість кутника до умов експлуатації (температура, вологість і так далі).

5. Тип профілю, розмір.

Застосування кутників металевих сприяє створенню надійних конструкцій. Тип кутника визначається сферою його використання:

- у приміщеннях харчової промисловості – оцинковані кутники металеві;

- у зонах високої вологості – вироби з нержавіючої сталі;

- у конструкціях теплиць і при оформленні віконних рам – легкі кутники з алюмінію (можуть також застосовуватися в малоповерховому будівництві).

Кутники роблять з вуглецевої або з легованої сталі. Вироби з низьколегованої сталі легко зварюються, високолеговані відрізняються високою міцністю, а вуглецеві вважаються універсальними і відрізняються доступною ціною.

Точність виготовлення виробу вказується в маркуванні:

А - високоточний виріб;

У - виріб низької точності.

Незалежно від типу, кутник сталевий, як і будь-який інший вид прокату повинен відповідати діючим державним стандартам і мати необхідну сертифікаційну документацію.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром