Через оптимізацію закрили 25 волинських шкіл

14 Вересня 2016, 12:35

Триває реформа освіти: в області реорганізували півсотні шкіл, більшість з яких мали неконкурентоспроможний перший ступінь.

Через недостатній рівень викладання довелося закрити 25 навчальних закладів. Під скорочення потрапило 111 вчителів та техпрацівників, йдеться на сторінках газети «Сім’я і Дім».

Реформа видається болісною, але конче необхідною заради якісної освіти дітей. У краї оптимізація триває другий рік.

Скажімо, у 2015/2016 навчальному році було 149 малокомплектних загальноосвітніх навчальних закладів: 48 – ЗОШ І ступеня, 53 – ЗОШ І-ІІ ступеня, 48 або 32% – ЗОШ І-ІІІ ступенів.

«У 2015-му рішеннями районних рад, розпорядженнями райдержадміністрацій оптимізували 23 загальноосвітні школи І ступеня, зокрема призупинили діяльність 9 та ліквідували 14», – розповіли у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.


Інфографіка Дмитра АВРАМЕНКА

Уже нинішнього навчального року двері для школярів відчинили лише 115 малокомплектних шкіл. Тобто оптимізовано понад півсотні освітніх закладів – деякі школи закрили, інші понизили в ступені. Майже 450 учнів цих шкіл отримають доступ до якісної освіти у навчальних закладах – в опорних школах. Вони будуть оснащені сучасною матеріально-технічною базою: кабінетами фізики, хімії, біології, географії, математики, комп’ютерними комплексами, мультимедійним обладнанням, повідомили в облуправлінні освіти, науки та молоді.

«Малочисельні школи, де сім, вісім чи дванадцять учнів, – це вчорашній день, – наголосив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. – Проблему подібних шкіл до кінця 2017 року вирішимо повністю, зокрема і щодо автобусів, довезення діток, інфраструктурних проектів. Головне, аби ніхто на цьому не спекулював і не робив політики».

До слова, через реформування в області скоротили сотню педагогів, серед яких 11 сумісників. Проте жоден учитель не зостався без нової роботи. Дев'ятеро пішли на пенсію, 91 скорочений педагог трудиться на новому робочому місці.

Роман ЖИЖАРА