Рівненська ОТГ опинилася на 16 місці серед громад України

06 Березня 2019, 15:52
3211

Експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні проаналізували показники фінансової діяльності 665 об’єднаних територіальних громад (ОТГ) за 2018 рік.

Про це повідомила Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації,  пише сайт Децентралізація.

Експерти аналізували дані за чотирма показниками:

1 – власні доходи на одного мешканця (співвідношення обсягу надходжень власних доходів до кількості мешканців відповідної ОТГ);

2 – рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету);

3 – питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ (питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування в сумі доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету);

4 – капітальні видатки на одного мешканця (співвідношення проведених капітальних видатків без урахування власних надходжень бюджетних установ до кількості мешканців відповідної ОТГ).

Для аналізу, як і раніше, 665 ОТГ згрупували за чисельністю населення: Група 1 – ОТГ з чисельністю населення понад 15 тисяч жителів; Група 2 – ОТГ з чисельністю населення від 10 до 15 тисяч жителів; Група 3 – ОТГ з чисельністю населення від 5 до 10 тисяч жителів; Група 4 - ОТГ з чисельністю населення менше 5 тисяч жителів.

Виходячи з такого групування, експерти представили результати виконання окремих показників місцевих бюджетів 665 ОТГ за 2018 рік:

Рівненська ОТГ увійшла до третьої групи з чисельністю населення від 5 до 10 тисяч осіб. Утворилася вона 29 жовтня 2017 року внаслідок об'єднання п’яти сільських рад: Рівненської (Рівне, Борове, Старовойтове), Столинсько-Смолярської (Столинські Смоляри,  Рогові Смоляри, Будники, Гороховище), Гущанської (Гуща, Миловань, Вишнівка, Підлісся), Полапівської (Полапи, Сокіл), Забузької (Забужжя, Вербівка, Локутки, Новоугрузьке).

Так, з чисельністю населення 5,6 тисяч чоловік громада має 7067,8 гривень доходів на одного мешканця, що в загальному рейтингу серед 227 громад цієї групи опинилася на 20 місці.

Читайте також: Любомльська ОТГ опинилася на 74 місці серед громад України

Рівень дотаційності бюджету громади (питома вага базової/ реверсної дотації у доходах) становить 3,8%, що є 54 місце у загальноукраїнському рейтингу.

На утримання апарату управління у власних доходах (без трансфертів) Рівненської ОТГ витрачає 17,8% від своїх доходів, і за цим показником є 33 в рейтингу.

Капітальні видатки на одного мешканця (без власних надходжень бюджетних установ) становлять 3608,3 гривень (13 місце в рейтингу).

У підсумку Рівненська ОТГ займає 16 місце в рейтингу за доходами 2018 року. Разом з тим експерти наголошують, що чим більша громада за територією і кількістю населення, тим більше шансів у неї отримати хороший бюджет.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром