Священик із Любомля розповів про сирну седмицю

06 Березня 2019, 14:14
2745

Ми знову стоїмо на порозі святих днів Великої Чотиридесятниці, яка готує наші душі до зустрічі найголовнішого християнського свята – Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа.

Православна Церква, як чадолюбива Мати, вводить своїх дітей у Великий піст не відразу, а передбачає підготовчі тижні, які поступово налаштовують душу християнина до тривалого подвигу. Передують йому чотири тижні: митаря і фарисея, блудного сина, Страшного суду (м'ясопусна), вигнання Адама з Раю (сиропусна), – йдеться у газеті «Новий погляд+».

У підготовчих службах Церква, нагадуючи про перші дні світу і людини, про блаженний стан прабатьків і їх падіння, про пришестя на землю Сина Божого для порятунку, налаштовує вірян до духовного подвигу. Євангельською «Притчею про митаря і фарисея», яка читається за Божественною літургією першої підготовчої неділі до Великого посту, Христос застерігає нас від звеличення своїми чеснотами, зокрема, постом.

У другий підготовчий тиждень Церква, на прикладі «Притчі про блудного сина», показує невичерпне милосердя Боже до всіх грішників, які з щирим каяттям звертаються до Нього. М’ясопусний тиждень присвячений нагадуванню про всезагальний останній і Страшний суд живих і мертвих. Церква застерігає нас від безпечності та недбальства про своє спасіння та закликає до усвідомлення гріховності.

Останній тиждень перед Великим постом називається Сирною седмицею або «Масляною». У середу і п'ятницю можна вживати молочні продукти, яйця, рибу, крім м’яса. За звичаєм, який склався на Русі, цієї седмиці люди пекли млинці та влаштовували спільні трапези, ціллю яких було зближення і примирення. До столу запрошували людей незнатних, мандрівників, жебраків.

Зараз такої традиції майже не дотримуються, але якщо хтось і хоче влаштувати свято для своїх рідних, керуйтеся розсудливістю. Пам’ятайте, що для православного християнина сирний тиждень – це, перш за все, підготовка до Великого посту. Тому в цей час не варто влаштовувати нестримні гуляння і веселощі.

Закінчується сирна седмиця Прощеною неділею. Перед Великим постом, на Літургії якої читається Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді, йдеться про вибачення образ ближнім, без чого ми не можемо отримати прощення гріхів від Отця. Згідно з цим Євангельським читанням після вечірні (в нашій парафіяльній практиці проводиться після Літургії) здійснюється чин прощення. Після нього християни мають благочестивий звичай – вибачати один одному образи. Ввечері цього дня – заговини на Великий піст.

Священик Іоанн МЕЛЬНИЧУК,

клірик храму Різдва Пресвятої Богородиці Любомля

Коментарі
07 Березня 2019, 11:45
Хіба може піп УПЦ МП щось путнє сказати -хіба про Путіна
08 Березня 2019, 00:36
Ти щось сплутав, про Путіна КП-шні ксьонзи тільки вміють триндіти, як не буде Путіна то що ж вам браткі в рясах говорити будуть?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024