Без права на інформацію: у частині районів Волині і досі немає «цифри»

24 Лютого 2019, 15:30
Ірина Констанкевич 980
Ірина Констанкевич

З 1 травня 2019 року в Україні повністю припиняється аналогове телемовлення.

Про це повідомила Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення у відповіді на запит народного депутата України Ірини Констанкевич щодо позбавлення можливості перегляду загальноукраїнських та регіональних телеканалів у Камінь-Каширському, Ківерцівському, Маневицькому та Любешівському районах.

Додамо, що 30 серпня 2018 року Сарненський районний суд Рівненської області ухвалив рішення, яким заборонив Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення вчиняти будь-які дії, пов’язані з припиненням використання технології аналогового телебачення. Але, незважаючи на це, з 1 вересня минулого року аналогове телебачення вимкнули майже на всій території України.

Його дія продовжилася в районах, що межують з Російською Федерацією та тимчасово окупованими територіями. Також доступними для перегляду лишалися канали мовлення на територіях, де розповсюджуються програми ПАТ «Національної суспільної телерадіокомпанії України», а також місцеві телеканали, які не мають ліцензій на цифрове мовлення.

«У Волинській області – це програми ПАТ «НСТУ» у містах Горохів, Ковель, Луцьк, селищі Любешів (логотип «UA: ПЕРШИЙ»), у містах Горохові, Ковелі, Луцьку, Нововолинську (логотип «ВТ»). Також у Волинській області (Ковель, Нововолинськ, с.Топільне) мовить місцева компанія ПП «Інформаційна студія «Полісся – TV», яка має аналогову ліцензію і не має цифри», – йдеться у відповіді на запит.

 «Вимкнення аналогового мовлення призвело до дискримінації майже третини громадян України – передусім мешканців сільської місцевості, які не мають можливості придбати тюнери для забезпечення доступу до цифрового телебачення. Вартість тюнерів, середня ціна яких 350 – 600 гривень, не співставна з мізерними пенсіями, які отримують люди поважного віку. Спочатку мала бути розроблена і профінансована відповідна державна програма і лише після цього здійснено перехід з аналогового на «цифру», – зазначає Ірина Констанкевич. 

Окрім того, з 1 вересня минулого року повний контроль на усім ефіром в Україні отримало ТОВ «Зеонбуд».

«Майже половина компанії належить близькому оточенню екс-президента Януковича. До того ж «Зеонбуд» не має технічних можливостей, щоб забезпечити цифровим телебаченням всю територію України», – зауважує народний депутат.

За офіційним повідомленням Нацради з питань телебачення та радіомовленням, поки що лише вивчається питання оголошення конкурсу для розбудови загальнонаціональної цифрової мережі на базі Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення  у смузі частот, до якої входять Горохів, Ковель, Луцьк, Камінь-Каширський, Любешів, Цумань та Шацьк. Тож, коли тут з’явиться «цифра», питання поки риторичне.

Зауважимо, що нещодавно Ірина Констанкевич скерувала депутатський запит Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману щодо захисту ринку преси в Україні, зокрема шляхом збереження мережі поштових відділень.

«Як демонструють нинішні реалії, інформаційний простір в Україні стає дедалі контрольованішим, часто ЗМІ вдаються до маніпуляцій, спостерігається політична заангажованість. У час російсько-української війни, у період виборчої кампанії Президента, а за кілька місяців і нового складу парламенту, питання доступу до різних джерел інформації стоїть особливо гостро. Ми і надалі докладатимемо зусиль, аби в Україні, особливо, у селах, не виник інформаційний вакуум», – наголосила Ірина Констанкевич.

Прес-служба народного депутата

 



 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024