Любомльська ОТГ опинилася на 74 місці серед громад України

22 Лютого 2019, 10:47
Любомльська ОТГ 4309
Любомльська ОТГ

Експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні проаналізували показники фінансової діяльності 665 об’єднаних територіальних громад (ОТГ) за 2018 рік.

Про це повідомила Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації,  пише сайт Децентралізація.

Експерти аналізували дані за чотирма показниками:

1 – власні доходи на одного мешканця (співвідношення обсягу надходжень власних доходів до кількості мешканців відповідної ОТГ);

2 – рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету);

3 – питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ (питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування в сумі доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету);

4 – капітальні видатки на одного мешканця (співвідношення проведених капітальних видатків без урахування власних надходжень бюджетних установ до кількості мешканців відповідної ОТГ).

Для аналізу, як і раніше, 665 ОТГ згрупували за чисельністю населення: Група 1 – ОТГ з чисельністю населення понад 15 тисяч жителів; Група 2 – ОТГ з чисельністю населення від 10 до 15 тисяч жителів; Група 3 – ОТГ з чисельністю населення від 5 до 10 тисяч жителів; Група 4 - ОТГ з чисельністю населення менше 5 тисяч жителів.

Виходячи з такого групування, експерти представили результати виконання окремих показників місцевих бюджетів 665 ОТГ за 2018 рік:

Любомльська міська ОТГ увійшла до першої групи з населенням від 5 до 10 тисяч чоловік. Це єдина громада на Волині, центром якої є місто районного значення. Утворилася вона 29 жовтня 2017 року.

До складу громади ввійшли міська рада та п’ять сільських: Бірківська (села Бірки, Скиби), Запільська (села Запілля, Красноволя, Лисняки), Підгородненська (села Підгородне, Боремщина, Вілька-Підгородненська, Застав’є), Куснищанська (села Куснища, Городне), Почапівська (села Почапи, Вигнанка, Чорноплеси). Хоча за перспективним планом дві останніх повинні були об’єднатися з інших громадами. А загалом десять сільських рад мали б утворити Любомльську ОТГ.

Читайте також: «Любомльська ОТГ: як громада прожила перші 100 днів на власному бюджеті».

Так, з чисельністю населення 16,1 тисяч чоловік громада має 2902,1 гривень доходів на одного мешканця, що в загальному рейтингу серед 87 громад цієї групи опинилася на 74 місці.

Рівень дотаційності бюджету громади (питома вага базової/ реверсної дотації у доходах) становить 11,2%, що є 53 місце у загальноукраїнському рейтингу.

На утримання апарату управління у власних доходах (без трансфертів) Любомльська ОТГ витрачає 21,1% від своїх доходів, і за цим показником є 53 в рейтингу.

Капітальні видатки на одного мешканця (без власних надходжень бюджетних установ) становлять 524,5 гривень (76 місце в рейтингу).

У підсумку Любомльська ОТГ займає 74 місце в рейтингу за доходами 2018 року. Разом з тим експерти наголошують, що чим більша громада за територією і кількістю населення, тим більше шансів у неї отримати хороший бюджет.

Читайте також: У Любомльській ОТГ інвесторів залучають відеопрезентацією

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024