На Волині через чуму оголосили карантин: знищать хворих на африканську чуму свійських і диких свиней

03 Вересня 2016, 12:12
2001

У Ратнівському та Любешівському районах запроваджений санітарно-епідеміологічний карантин, позаяк у чотирьох тутешніх селах виявлено збудник африканської чуми свиней.

Щоб локалізувати епідемію, влада вдалася до екстрених заходів: знищує хворих тварин, блокує вивіз сільгосппродукції із заражених районів, а також заборонила продаж свинини на місцевих ринках і в супермаркетах, - йдеться на сторінках тижневика «Сім’я і Дім».

Симптоми африканської чуми виявили у свійських свиней на приватних обійстях мешканців Любешова, села Воля Любешівська, хутора Дякова Залізницької сільської ради Любешівського району, а також села Кортеліси Ратнівського району. Після загибелі тварин ветеринари відібрали патологічний матеріал та направили його до столичної лабораторної ветеринарно-санітарної експертизи. За результатами досліджень, свині були уражені цією невиліковною недугою.

Як розповів на екстреній нараді заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук, протягом 27-28 серпня в районах, де зафіксовано спалах захворювання, створені та посилено працювали спеціалізовані групи.

«До їх складу увійшли представники ветеринарної медицини, національної поліції, служби надзвичайних ситуацій, депутати сільських та селищних рад. Встановлені ветеринарно-поліцейські пости, які облаштовані дезбар’єрами зі шлагбаумами та таблиці із написом «Стоп! Карантин! Африканська чума свиней!». Автомобільна поліція через гучномовець сповіщає про запровадження карантину. Заодно триває активна інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення», – розповів заступник голови ОДА.

Повністю проведені обхід та дезінфекція дворів у селах Дякове та Воля Любешівська, селищі Любешів – саме там, де зареєстровані випадки захворювання на чуму. Упродовж останніх днів знищили десяток хворих поросят. Влада обіцяє компенсувати людям гроші за тварин. Поки фахівці-економісти визначають розмір компенсації.

Між зараженими селами та чистими населеними пунктами патрулюють спеціальні контролюючі пости. Вони наглядатимуть за територією впродовж наступних 40 днів.

Начальник облуправління ветеринарії Богдан Лозинський зазначив, що основним носієм збудника чуми є дикий кабан, який прийшов на Волинь із Білорусі.

«У сусідів намагалися винищити хворих звірів, але не змогли. Тепер для нас є нагальною проблемою депопуляції заражених вепрів, – наголошує чиновник. – Слід забезпечити депопуляцію дикого кабана хоча б у 30-кілометровій прикордонній смузі».


Відтак голова облдержадміністрації Володимир Гунчик звернувся до працівників лісомисливських господарств Ратнівського та Любешівського районів, аби ті зменшити популяцію дикого кабана.

«Це має бути зважена позиція, щоб під егідою боротьби з африканською чумою свиней ми не винищили всіх диких кабанів на території Волині», – зауважив Володимир Гунчик.

Попри роз'яснення влади, мешканці села Любешівська Воля 30 серпня на три години перекрили автотрасу Луцьк-Любешів. Люди вимагали відповіді на запитання: чи виплатять господарям компенсації за знищених свиней? Після зустрічі з керівництвом району селяни розійшлися по домівках.

Роман ЖИЖАРА

Інфографіка Дмитро АВРАМЕНКО

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024