Чи функціонуватимуть класи з малою кількістю учнів?

27 Серпня 2016, 19:11
3791

До очільників Любомльщини прибула делегація батьків для вирішення питання – як уникнути індивідуального навчання дітей із 1-9 класів, де немає п’яти учнів.

Чому це відбувається за тиждень до початку нового навчального року? Для чого навчатися дітям вдома, коли і в Руді, і в Зачернеччі, і в Почапах, і в Скибах, і в Запіллі, і в Заозерному, і в Підгородне, і в Черемошній Волі, і у Мосирі стоять школи, які чекають дітей?

А справа в тому, що 12 січня цього року за рішенням народних депутатів наказом Міністерства освіти і науки України видано положення «Про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах». У відповідності до нього навчання у класах, де менше 5 дітей, має відбуватися вдома або в іншій школі.

Батьки і вчителі були ознайомлені з ним ще у травні. Але, думалося, що за літо це питання якось перемелеться і вирішиться само собою. Не вирішилося.

Отож, із 16 районів лише чотири в області проголосували проти закриття шкіл і введення індивідуального навчання, в тому числі і Любомльський. Депутати райради прислухалися до голосу народу, однак проти Закону і вони безсилі.

Обурені батьки вимагали позитивно вирішити питання: як організувати повноцінне навчання дітей із малокомплектних класів. Від індивідуального навчання відмовляються, так як 5 тижневих навчальних годин для 1-4 класів і 8 для 5-9 – якісної освіти не дадуть. З цим погодилися і очільники району.

А за навчання в інших школах, які вони, а це голова райдержадміністрації Микола Пархомук, голова райради Микола Сушик, начальник відділу освіти Василь Стрільчук, помічник нардепа Ігоря Гузя Ігор Торба, відстоювали, батьки не хотіли вести мови. Вони аргументували віком, хворобами, відсутністю харчування, зношеністю автобусів тощо.

Однозначним є факт переходу на індивідуальне навчання або переходу в інші школи дітей із сіл Мосир і Черемошна Воля – у них немає жодного повнокомплектного класу.

Решта представників від шкіл з малокомплектними класами вирішили написати звернення до депутата України Ігоря Гузя і в Міністерство освіти і науки з підписами батьків щодо позитивного вирішення проблеми індивідуального навчання в неповних класах навіть шляхом функціонування класів-комплектів.

Зустріч батьків із представниками влади району закінчилася оформленням звернень. 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024