Нові способи читання

04 Лютого 2019, 11:20
1809

Фанати читання почуваються в книжковому інтернет-магазині Майбук, як діти в кондитерській. Їх захоплюють віртуальні полиці заповнені мудрістю людства в стислому форматі, який можна тримати в руках. За допомогою зручного каталогу вони легко знаходять потрібне видання і натискають кнопку «купити».

Згодом книги скупчуються в різних місцях разом з виною власника за те, що він не встигає прочитати все, що купив. Але для людей, які приділяють час читанню і навчанню, непрочитані та розкидані по будинку книги, скоріше є ознакою інтелекту, ніж його нестачі.

Чому так відбувається?

Інформаційний вибух в різних сферах нашого життя вимагає нових способів читання. І якщо для художньої літератури підходять застарілі методи, то вибір навчальних книг вимагає поєднання «розумних» стратегій.

1. Купівля книг як експеримент

Успішні підприємці, які прочитали тисячі книг, переконливо доводять, що їх придбання – це справжній експеримент. Вам доведеться витратити на нього певну кількість грошей та часу. Але це дуже хороша ставка, оскільки революційна книга може кардинально змінити життя!

2. Фрактальне читання

Інтерв'ю та презентації авторів, перша і остання глави, резюме, огляди, цитати та інші дані часто бувають такими ж цінними, як і сама книга. Навіщо вони потрібні?

Вони безкоштовні та дозволяють більше дізнатися про зміст книги, ще до її придбання.

Інформація доступна у вигляді текстів, аудіо і відеоматеріалів, що полегшує її включення в повсякдене життя (щоденні поїздки на роботу або домашні справи).

Це стисла версія кращих ідей автора та самої книги.

Таке читання можна назвати «фрактальним» (подрібненим). З його допомогою вибір стає ефективніше та спрощується розуміння найбільш важливих розділів книги.

3. Відмова від хороших на користь великих книг

Засновник компанії Stripe Патрік Коллісон радить читати в будь-який відповідний момент – найкращу в світі книгу. Але він рекомендує повністю відмовитися від неї, як тільки ви знайдете видання, яке здається вам більш цікавим, оскільки інший алгоритм обов'язково погіршить поточне читання.

4. Читання книг як журналів

Годинами сидіти і читати не відволікаючись можливо тільки теоретично. Ми «сковзаємо» по сторінках журналу, щоб знайти найактуальніші статті і потім заглибитися в них. Такий підхід ефективний на декількох рівнях:

- допомагає відшукати найціннішу і гідну для «занурення» інформацію;

- надає можливість сповільнитися, щоб отримати максимальну вигоду від того у що поглибилися;

- полегшує читання, що збільшує наші шанси бути послідовними.

Фанат читання підприємець Навал Равікант навчився перемикання уваги використовувати для своєї вигоди. Він почав розглядати книги як пости на Facebook і Twitter. Новий підхід дозволив в будь-який момент читати від 10 до 20 видань. Він перегортає і пропускає книгу, якщо вона стає нудною або починає з найбільш цікавого місця. Адже сенс в отриманій користі, а не у кількості книг прочитаних до кінця.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024