У держбюджеті-2019 кошти на підтримку аграріїв урізали, – Ірина Констанкевич

17 Січня 2019, 18:11
Ірина Констанкевич 1232
Ірина Констанкевич

268 волинських фермерських господарств подали заявки на отримання бюджетної субсидії у 2018 році на загальну суму понад 6,5 млн грн.

Про це повідомляється у відповіді Волинської обласної державної адміністрації на запит народного депутата Ірини Констанкевич щодо підтримки фермерських та особистих селянських господарств.

«За інформацією Укрдержфонду, це становить понад 9 відсотків всіх нарахувань по Україні. Зокрема, 34 новоствореним фермерським господарствам області (перші три роки після їх створення, але не раніше 1 січня 2016 року) бюджетна субсидія нарахована з розрахунку 3000 гривень на 1 гектар, на загальну суму близько 1,5 млн грн. 234 господарствам, які створені до 1 січня 2016 року, нараховано понад 5 млн грн бюджетної субсидії», – зазначається у відповіді на запит. Також додається, що станом на 26 грудня 2018 року виплата бюджетної субсидії не проведена.

У рамках бюджетної програми «Надання кредитів фермерським господарствам» кошти отримали лише три фермерських господарства Ківерцівського, Луцького та Старовижівського районів. Загальна сума, яку передбачили на придбання сільськогосподарської техніки та обладнання до неї, інші господарські цілі – 758,8 тис. грн.

Комплексна програма розвитку галузі агропромислового комплексу на 2016-2020 роки діє на умовах співфінансування, згідно із якими, 50 % виділяється з обласного, а 50 % – з місцевого бюджету.  За даними ОДА, у 2018 році у програму включилися 14 районів та 35 об’єднаних територіальних громад. 765,4 тис. грн було спрямовано як дотацію власникам 1,6 тис. особистих селянських господарств за утримання 5103 корів (ОСГ, які утримують три і більше корови). 55,6 тис.грн дотаційних коштів виділили для 57 власників особистих селянських господарств на утримання телиць до 2-х річного віку. 34,8 тис. грн спрямовано як дотацію на посів жита та гречки, а 89,3 тис. грн – на посадку садів та ягідників.

«У держбюджеті-2019 на 1 мільярд гривень скоротили кошти на підтримку аграріїв. Загалом у держбюджеті передбачили 5,9 млрд грн на розвиток аграрного сектору, –  розповідає народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич. – На півмільярда гривень зменшена сума на підтримку скотарства, зберігання і переробку сільгосппродукції та аквакультуру (рибництво) і на стільки ж – на підтримку сільгоспвиробників».

Міністерство фінансів переконує, що максимально залучатиме українські банки для надання дотацій фермерським та особистим селянським господарствам. Однак, як повідомлялося раніше у зверненні до Ірини Констанкевич, Асоціація фермерів та приватних землевласників Волинської області вкрай занепокоєна такою ситуацією. На думку, аграріїв дотації повинні розподілятися виключно через Український державний фонд підтримки фермерських господарств.

Минулого року у Верховній раді зареєстровано законопроект 8182 «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо відновлення справедливості у питанні державної підтримки галузі тваринництва». Законопроектом передбачається зміна підходу щодо перерозподілу бюджетних коштів на підтримку  невеликих сільсьгосптоваровиробників та фермерських господарств. Ірина Констанкевич є співавтором документу.

У 2019 році кошти на підтримку аграріїв скоротили на 1 мільярд гривень. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024