Яблучний Спас: суть свята, які фрукти нести на освячення до храму

18 Серпня 2016, 18:04
6631

Завтра, 19 серпня, ми відзначатимемо велике дванадесяте свято Преображення Господа і Бога і Спаса Нашого Ісуса Христа (в народі називають другий Спас або Яблучний Спас).

Детальніше про це свято говоримо з деканом Любомльського деканату, настоятелем парафії Святого Архістратига Михаїла м. Любомль, протоієреєм Віктором ВОЗНЯКОМ.

– Що це за день та які події ми згадуємо?

– За Біблією, коли Ісус разом зі своїми учнями піднявся на вершину гори і почав молитися, його лице засяяло, ніби сонце, а одяг зробився білим і блискучим, як світло. Оповитий блаженним сяйвом Він здійнявся на небеса і учні Його почули голос Всевишнього, який сповістив, що Ісус є намісником Бога на землі. Саме це і переконало їх у надприродній місії Христа. Звідси й назва свята – Преображення Господнє.

Свято Спаса має подвійне значення: християнське і мирське. Більшу увагу потрібно приділяти саме християнському значенню. Коли Ісус прийшов на землю, його бачили як звичайну людину. Його божество проявлялося тільки тоді, коли він творив дива. І от одного разу Ісус вирішив показати найкращим учням – Петру, Якову та Івану – своє Боже обличчя. У цей день він преобразився, чим привів їх в захоплення. Це детально описано у Біблії.

Празник Преображення прославляє Творця, що по своїй милості дав нам щедрі плоди Землі. Свято припадає на час, коли вони якраз дозрівають. За давньою традицією, на освячення до храму ми приносимо яблука, груші, виноград, сливи, які виросли у наших садах. У деяких регіонах ще берутьколоски пшениці чи жита, буряк, моркву, картоплю, горох тощо.

– У кошиках часто можна побачити і зовсім не притаманні для нашого краю фрукти: банани, апельсини, мандарини, ананаси. Чи варто купувати їх, щоб покласти до нашого кошика?

– Освячене має бути вирощене не тільки на власних теренах, а більше того, своїми руками і зусиллями.

– Але ж значна частина українців не має власного городу чи саду, а, так би мовити, «живе на поверсі», що їм тоді нести в кошиках?

– Вихід один: брати гроші та йти на ринок. Це буде також правильним рішенням, адже людина заробляє гроші своєю працею, отож і те, що вона придбає за них, буде плодом її трудів. Людина приносить Богу плоди природи та свої старання і труд та просить у Творця благословити на споживання, щоб через благословенні першоплоди освятилася сама людина. Цей празник – один з небагатьох, що показує, яким нерозривним є зв’язок природи, людини і Бога Творця.

До речі, по погоді на Яблучний Спас можна спрогнозувати погоду на зиму. У народі досі говорять «Який яблучний Спас, такий і січень буде», «Яка погода на день Другого Спаса, така буде і на Покрову», «Якщо 19 серпня сухий день, то й осінь буде суха, якщо мокрий – осінь буде дощовою, а якщо на небі жодної хмаринки – чекай морозної зими».

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024