Про що говорили любомльські освітяни з міністром освіти

18 Серпня 2016, 15:12
1717

26 липня Василь Стрільчук, начальник відділу освіти Любомльської РДА, Марія Мельниченко, інспектор відділу освіти, Наталія Даниш, директор Забузької ЗОШ І-ІІІ ст., Оксана Романюк, заступник директора Любомльського НВК ім. Наталії Ужвій у складі делегації від Волинської області мали робочу зустріч з Лілією Гриневич, міністром освіти України, яку зініціював та організував народний депутат Ігор Гузь.

Що вдалося почути та обговорити під час зустрічі, розповіла Оксана Романюк.

«Зустріч відбулася в приміщенні міністерства. Всіх хвилювало питання функціонування шкіл із малою наповнюваністю учнів, яке й озвучив начальник відділу освіти Любомльської РДА Василь Стрільчук.

Лідія Гриневич повідомила, що за рішенням місцевих органів влади такі школи повинні припиняти своє функціонування, а учні довозитися до навчального закладу. Там вони отримуватимуть якісну освіту та користуватимуться іншими навчальними послугами, до яких у них буде доступ у школі І-ІІІ ступенів. В іншому випадку учнів чекає індивідуальне навчання, а це 8 годин на тиждень для вихованців 5-9 класів. Тому рішення – за батьками, які усвідомлюють переваги навчання дитини у школі. Навчальний заклад І ступеня фінансуватиметься в будь-якому випадку, навіть якщо це буде «школа одного вчителя.

Також обговорювалися зміни, що чекають галузь із прийняттям нового Закону про освіту, який уже пройшов читання у Верховній Раді. Його затвердження народними депутатами має відбутися восени.

Ставилися питання про атестацію та сертифікацію вчителів. Остання форма визначення рівня кваліфікації педагога спочатку проходитиме добровільно та існуватиме паралельно з традиційною атестацією. Сертифіковані вчителі матимуть додаткову надбавку оплати праці (орієнтовно 20%). Пізніше до процесу будуть залучені всі педпрацівники, це буде показником «відповідає чи не відповідає займаній посаді» людина, яка працює в освітній галузі.

Зазначено, сертифікація проходитиме у формі ЗНО, однак розробляються механізми, що дозволять оцінити не лише знання вчителем навчального матеріалу зі свого предмета, а і його рівень володіння різними методологічними технологіями. Складність у тому, що до категорії педагогічних працівників входять не тільки педагоги.

Також очільник освіти повідомила, що спільно з Міністерством фінансів ведеться обговорення бюджету на 2017 рік.

Лілія Гриневич підкреслила, що учитель повинен прирівнятися в тарифній сітці до викладача вищого навчального закладу, щоб, хоча б таким чином, забезпечити підвищення рівня заробітної плати педагогів у наступному році.

Розмова тривала більше години. Кожен отримав відповіді на свої питання. Від себе скажу, наш діалог був відвертим, у ньому взяли участь працівники різних департаментів міністерства, так як окремі питання міністр делегувала тим людям, які безпосередньо ними займаються.

Дякую людям, які сприяли цій зустрічі, були з нами відвертими, пропонували конкретні способи вирішення проблем наших закладів. Усім гарного початку навчального року». 




 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024